Som et cirkus er middelalderkaravanen rullet ind i byen, har slået deres telte op og passer deres dyr. I et par dage kan man hensætte sig til fortiden, og opleve et spektakulært galleri af gøglere, hekse, tryllekunstnere, krigere, druider, gammeldags håndværkere, historiefortællere og trubadurer, som har sat sig for at underholde borgerskabet i vores gamle købstad.
Middelaldermusikken må være den musik med de dybeste rødder, og den kan sagtens appellere til nutiden i enten gejstlig eller verdslig form. Og Virelai graver dybt efter den nordiske, folkelige musik og finder ballader og dansemelodier, som bidrager til en autentisk middelalderstemning. På gamle instrumenter og i gamle klædedragter har de siden 1999 haft travlt med talrige engagementer over hele landet.
De har vist nok ligget stille et stykke tid og brugt tiden på andre projekter. Derfor var det dejligt igen at se og høre Mia Guldhammer (sang), Martin Seeberg (diverse fløjter), Søren Hammerlund (mandolin) og Benjamin Sommer på slagtøj (vikar for Jacob Lund). Desuden behersker medlemmerne en masse andre gamle autentiske instrumenter.
I baggrunden udkæmpede elever fra hhv. Herlufsholm og Næstved en kamp med drabelige sværdslag, og andre højlydte rollespillere bevirkede, at vi bare rykkede tættere sammen for bedre at høre Guldhammers sang.
Uden at det bliver børnehave, så formår Virelai at aktivere os tilskuere, og selv om vi ikke er døvstumme, så forstår Guldhammer på yndigste vis at gestikulere de gamle tekster. Dejligt igen at høre de gamle sange og melodier og Virelais akustiske og ikke elektrisk forstærkede musik.