Før lørdagens første koncert på Torvescenen foreslog konferencieren, at publikum præsenterede sig med fornavne på skift, da der kun var 14 gæster kort før koncerten. Det var Søren Krogh & band, der åbnede dagens koncertrække, og efter denne utraditionelle og muntre start, kunne bandet begynde, og der kom flere tilskuere til undervejs.
Søren Krogh fulgte linjen op med sin lune, nordjyske humor, da han sagde: ”Det er lige før, at vi kan give hånd til hinanden alle sammen. Men måske er det lige lidt for overdrevet!” Så fortsatte den underholdende Vendsyssel-troubadour med sine underfundige, ironiske og fornøjelige historier om sine sange og lokale karakterer. Eksempelvis Inger fra Hirtshals og Kaffe-Erik fra Hjørring Bjerge, og historien om hændelserne, da sigøjnerne kom til Rubjerg! Alt fortalt med varme og sympati for persongalleriet og levendegjort, så man følte, man kendte dem alle godt efter at have hørt sangene.
Modtageren af Årets Helge i 2021,Stine Klingsten, lukkede publikum ind i sit musikalske univers med både stille sange og muntre ballader i americana-pop-rootsgenren. Så det var meget passende med sangen Imens jeg lukker dig ind, at hun åbnede sin koncert, hvor hun beviste, hvorfor hun var blevet valgt til prisen allerede i 2020. Men på grund af ”det tvungne sabbatår” uden livemusik kunne hun først i år spille de koncerter, der hører med til prisen. De både idylliske og alvorlige sange behersker den unge sangerinde fuldkommen, og der var også plads til et par glimrende up-tempo numre.
Eftermiddagsprogrammet i Kulturcentret var lidt af et overflødighedshorn med mange forskellige bands og musikere, den såkaldt Festival Session, ledet glimrende af den både velspillende og veltalende MC Hansen.
Højdepunktet var overrækkelsen af Den Danske Folkemusikpris til den irske folkemusiker Andy Irvine, som blev overrakt af festivalens formand Lis Jensen og Lars Kappelborg fra Spar Nord. (øverste foto)
Den irske singersongwriter, der fyldte 80 i juni og markerede mærkedagen med en festlig koncert i Dublin var meget beskeden og ydmyg, men alligevel stolt over prisen, da rootszone.dks udsendte mødte ham efterfølgende. ”Den Danske Folkemusikpris betyder rigtig meget for mig. Det er en stor ære at få en pris i et fremmed land og vide, at jeg både er anerkendt og accepteret for min musik i Danmark, hvor jeg er kommet siden 1966! Dansk publikum har altid behandlet mig med respekt, hjertevarme og stor hengivenhed, og jeg er meget taknemmelig for prisen”.
Han var også meget glad for hjælpen fra Denis McLaughlin og Josh O’Louglin fra Kilkenny. Andy Irvines egne instrumenter var nemlig ikke nået frem og måtte derfor låne, og den ellers meget venlige og sympatiske irer gav et ”hip” til flyselskaberne, som ofte er for dårlige til at sørge for bagagen. Irvine var ikke den eneste musiker, der ikke fik instrumenterne til tiden, samtidig med forsinkelser og aflysninger af fly undervejs.
Lørdag aften i Kulturcentret var med fire skandinaviske sangskrivere. Rikke Thomsen præsenterede sit charmerende sønderjyske sæt med dejlig spilleglæde, og som man sagde tidligere, så går hun ind i folk med træsko på! Hendes ligefremme og ærlige måde at fortælle om sine tekster på og hendes skønne melodier er blevet et hit ved hendes koncerter, også selv om man skulle ”misse” et ord eller to undervejs!
Når man har oplevet svenske Sofia Karlsson, forstår man udmærket, hvorfor hun er meget populær i sit hjemland. Hendes repertoire består både af egne og andres sange og fortrinsvis med rod i den svenske folkemusikverden. Hendes smukke vokal er en lise for ørerne, og man bliver på det nærmeste fortryllet og kan bare lytte andægtigt til hendes sødmefyldte fløjlsbløde vokal.
Australske Toby Beard gav på ny publikum hvad de kom efter på Torvescenen. Sammen med sit band var der energiske udladninger, så al snak om energikrise forsvandt, i hvert fald under hendes koncert. Hun forstår at mikse sit repertoire, så publikums opmærksomhed hele tiden er fanget, ikke mindst på grund af hendes entusiastiske engagerede sceneoptræden.