Det tog rockmusikken over 10 år, kostede millioner af statslige kroner på vidtløftige projekter, og i stedet for det planlagte arkiv fik vi et rockmuseum. Nu skal folkemusikken bevise, at det dette kan gøres meget bedre.
“Tanken om et folkemusikarkiv går helt tilbage til 2007, hvor vi formulerede et fremtidsscenarium for festivalen og samspillet med byen. En af anbefalingerne fra arbejdsgruppen dengang var et folkemusikarkiv/museum. Et levende hus med koncerter og arrangementer, som kunne trække publikum til både under festivalen og året rundt. Et center med fokus på folkemusikken, hvor forskere fra ind- og udland kunne arbejde. Det er de tanker, der er sat på skinner nu,” siger Poul-Henrik Jensen, medlem af bestyrelsen i Tønder Festival Fond og formand for “Komiteen til etablering og drift af et folkemusikarkiv i Tønder”.
Foruden Jensen sidder Rod Sinclair, Tom Buhmann og Alan Klitgaard i bestyrelsen, så det er i bedste hænder. Beliggenheden i Tønder, hvor kommunen har stillet lokaler i Østergade 67-69 til rådighed, giver vel næsten sig selv? Folkemusikcentret Hogager har været koncentreret om den gamle danske folkemusik, så: “Fokus er ikke primært den danske traditionsmusik og spillemandsmusikken, som er dækket ind andre steder. Vores fokus er folkemusikkens nyere historie – fra begyndelsens af 1960’erne og frem. Det vil sige de genrer, som altid har været basis for Tønder Festival”. siger Poul-Henrik Jensen.
Projektet er startet i januar 2020 og vil i første omgang køre i en treårig periode, hvor frivillige vil stå for indsamling af materiale, så allerede nu kan du donere dine effekter, som har med folk- og rootsmusik at gøre. Det kan være fotos, lyd- og billedoptagelser, plakater, instrumenter, dokumenter m.m. I første omgang afleveres materialet til leder af Lokalhistorisk Arkiv, Tønder Birgitte Thomsen.
Kirstine Uhrbrand, administrerende direktør for Tønder Festival, siger: “Det er rigtig positivt, at vi får et folkemusikarkiv her i Tønder. For på den måde får vi samlet og dokumenteret alt det historiske materiale, som festivalen og forskellige privatpersoner har liggende til glæde for fremtidens festivalgæster, musikere og folkemusikentusiaster. Samtidig vil folkemusikarkivet bidrage til, at besøgende i Tønder kan fordybe sig i folkemusik uden for festivalperioden”.
”Coronakrisen er årsag til vores forsinkelse, men torsdag d. 25. juni starter det nye folkemusikarkiv op. Mange har henvendt sig om materiale med alt fra lyd til gamle plakater og skriftligt materiale. Det er langt fra nok, og vi ved, at der må være mere relevant materiale derude, som i det kommende år skal samles og registreres”, siger formanden for komiteen bag stiftelsen af det nye folkemusikarkiv, Poul-Henrik Jensen.