For 25-30 år siden var Tøbrud et kvalificeret og originalt alternativ til datidens elektriske udladninger inden for rock, jazz, pop og en hel del mere. For det første var det instrumentalmusik, for det andet var der plads til improvisation, for det tredje var musikken en fusion af world, jazz, latin og især folkemusikken, og for det fjerde var instrumenteringen to akustiske guitarer, kontrabas og perkussion.

Det var der rigtig mange, der godt kunne lide. Og det er der mange, der stadigvæk kan.

Søndag 16. maj var en stor skare af de gamle fans – plus nye – mødt op i cafeen i Musikhuset i Århus, hvor Tøbrud gav releasekoncert for deres nye album “A Time To Listen”, der indeholder 14 helt friske kompositioner. Publikum i den propfyldte cafe nød et genhør med vellyden af Gary Sniders og Christian Alvads arsenal af akustiske guitarer, Jens Jefsens driftsikre og solistiske bas samt Steen Raahauges smagfulde slagtøjsbutik.

Tøbrud blev opløst for 25 år siden, men gendannet i 2007. Her genudgav de en stribe af deres gamle numre. Nu er der nyt materiale på banen, og koncerten i Musikhuset afslørede, at lyden stadig er sprød akustisk, at kompositionerne smyger sig elegant rundt om folk/roots/latin/blues/ragtime med mere, og at sammenspillet mellem de fire veteraner stadig er i top. Det samme er i øvrigt Christian Alvads evner som lun entertainer indimellem numrene.

Århus-gruppen er stadig et kvalificeret og originalt alternativ til tidens lyd. Her 25 år senere er der ingen andre, der lyder som Tøbrud eller byder på lyrisk instrumentalmusik i folkrootshjørnet i den klasse.