75 år lige om lidt – næsten ikke til at tro

Pressefoto

Når man siger ”Giv mig en hest mor” eller ”25 Minutter endnu”, så ved de fleste, at der er tale om Povl Dissing. Ellers kan man blot nævne ”Svantes lykkelige dag” (Om lidt er kaffen klar) – så er alle med, også de lidt yngre årgange. Søndag den 27. februar kan troubadouren og visesangeren fejre sin 75 års fødselsdag. Svært at tro, men ganske sandt. Til lykke!

Povl Dissing, der blev født i Stavnsholt ved Farum, fik sit gennembrud i 1965 med ”Giv mig en hest mor”, og tre år senere fulgte ”25 minutter endnu” og ”Lad mig blive noget”. Med sin hæse, lidt rustne stemme blev han hurtigt kendt, selv om der var mange, der ikke rigtig vidste, om han gjorde grin med det hele eller mente det alvorligt. Mange havde i lang tid et anstrengt forhold til hans musik og især hans sangstemme og var tilbøjelige til at give ham ret, når han sang ”Den grimmeste mand i byen” – altså mest på grund af  hans anderledes måde at synge på.

Han havde trådt sine musikalske barnesko i jazzbandet ”Mandagsorkestret” i midten af 1950’erne. Her spillede Dissing trompet. Senere blev det blues, viser og folkemusikken, der vandt hans hjerte. Han gjorde sig også bemærket med albummet ”Nøgne øjne”, som blev udsendt i 1969 i et samarbejde med rockgruppen The Beefeaters. Det udkom fire år efter hans første udspil, der var på albummet ”En aften i Folke Klubben”, hvor han gav fem numre, mens de øvrige var indspillet af Per Dich og Cæsar. Det første soloalbum udkom i 1967.

I 1973 udmøntede samarbejdet med Benny Andersen sig i  kæmpehittet ”Svantes viser”, og dermed slog Povl Dissing sit navn fast som ”folkeeje”. Kendte man ikke visesangeren før, så kunne man ikke undgå at komme til det nu. For ”Om lidt er kaffen klar” er blevet lidt af et dansk sangklenodie, der stort set bliver brugt ved hver eneste bryllupsdagsbegivenhed, hvor der er  morgensang.

Det er vel blevet til omkring 25 udgivelser i tidens løb fra Dissing selv, men han har medvirket på henved 100 plader, og har også spillet med i to film. I 1967 medvirkede han i ”Thomas er fredløs”, hvor han meget passende spillede en musiker! Og i 1975 var det i rollen som ”sig selv” i ”Da Svante forsvandt”. Desuden var det Povl Dissing, der sang titelmelodien til ”Far laver sovsen” fra 1967. Han har også indtalt en tegneseriefigur som sørøver i ”Bennys badekar” og været en gal person i ”H. C. Andersen og den skæve skygge”.

Men det er først og fremmest på scenen med sine finurlige viser og fortolkninger af dem, at sangeren er blevet en kendt og elsket af velnok alle i landet. Som sagt ikke mindst efter at han i 1973 indledte samarbejdet med Benny Andersen. Det har været nøglen til en lang og succesfuld karriere, som også har betydet et stort og trofast publikum.  Og han er gennem tiden gået fra at være protestsanger til at blive Giro 413 og Danmarks fællessanger. Fra at være ildeset i brede kredse nyder Dissing nu stor anerkendelse og respekt hos de fleste.

Skagen 2012 Foto: Per Dyrholm

Han har også fortolket H. C. Andersen, Louis Armstrong, højskolesange og har samarbejdet med flere af landets største orkestre og deltaget i mange radio- og tvproduktioner.

I de senere år har Dissing turneret rigtig meget med sønnerne Rasmus og Jonas (og også i konstellationen Dissing, Dissing, Las og Dissing) , og det er sammen med de to sønner, at Povl Dissing åbner årets turne i Ringkøbing to dage før sin 75 års fødselsdag, dvs. på fredag den 25. januar.

http://www.povldissing.dk