Det begyndte med, at Peter Uhrbrand (øverste foto) gik derhjemme og havde god tid til tanker. Spillejobs var der jo med viruskrisen ingen af. Det faktum fyldte selvfølgelig også noget. Det var måske endda en afgørende drivkraft. Han ville gøre noget. Det endte med en gammel tanke, en tanke han havde haft i hovedet igennem længere tid. I kombination med en ide fra en musikerkollega tog tanken mere konkret form. Så meget, at han skrev en mail ud til alle sine kolleger på Fanø.

Ideen var at livestreame midnatsmusik og dans hver aften i en uge fra Sønderho Forsamlingshus. Tidspunktet var valgt af hensyn til Canada og USA, hvor mange Fanømusikere har en række gode kontakter. Da langt de fleste havde meldt positivt tilbage, fandt de ret hurtigt sammen i mindre grupper, både etablerede og spontane. Hvad der nu var øjeblikkeligt muligt. Peter Uhrbrand fordelte dem alle på seks aftener, to hver aften. 12 forskellige. Der er mange musikere på Fanø. Projektet blev tidsfastlagt til ugen fra mandag den 11. til lørdag den 16. maj.

Malene D. Beck Foto: Carol Kennedy

Planen var optagelser i sort/hvid med koncentreret, kontrastfyldt lyssætning, inspireret af film noir-traditionen. Musikerne skulle placeres i en lille kreds omkring en kraftig lyskilde midt i forsamlingshuset og de få tilladte dansere bevæge sig rundt om musikerne ”ude i mørket”.

Peter Uhrbrand havde fra begyndelsen erkendt sin manglende spidskompetence vedrørende lys- og lydopsætning, hvorfor han lagde den opgave åbent ud til folk, der måtte have mod på den. Efter flere musikeres tøven og forbehold meldte Lars Düwel sig på banen. Han havde nyligt etableret sit firma weststream.dk og tilbød at varetage det tekniske. Så var det bare med at komme i gang. Selve livestreamingen kunne ikke lade sig gøre i sort/hvid, men i det planlagte format blev optagelserne lagt ud på YouTube dagen efter. Således kunne alle, også interesserede danskere, der ikke var natteravne, få muligheden for overvære udfoldelserne.

Kirstine Uhrbrand

Det omfattende program blev en manifestation af Fanøs musikalske styrke og bredde – og så var der endda flere af øens markante musikere, som ikke havde mulighed for at bruge deres ressourcer på projektet i den uge. I de 12 forskellige og varierede sammensætninger kunne man se og høre Peter Uhrbrand, Ove Søgaard, Sonnich Lydom, Malene D. Beck, Kim Holst, Henrik Bay, Nils Thorlund, Dorte Uhrbrand, Seamus Cahill, Jørgen Bjørslev, Jeppe Brixvold, Claus Carlsen, Ole Mouritzen, Kirstine Uhrbrand, Christoffer Thorhauge Dam og Niels Houmand.

Hovedvægten var lagt på Fanøs lokaltradition i traditionelle og nyere fortolkninger, men der var også plads til andet, herunder eksempelvis irske sange og jazz. Som afslutning den sidste aften samledes alle de af ugens medvirkende, som havde mulighed for at være der, i et vældigt Fanø All Stars.

Tusinder fulgte med under livestreamingerne, og de efterfølgende sort/hvid-optagelser er blevet flittigt set. Sponsorstøtte og indbetalte beløb under livenætterne gav et pænt beløb til de af musikerne, som er hårdt ramt på levebrødet af krisen. De øvrige afstod solidarisk fra at modtage betaling.

Optagelserne kan ses på dette link: https://www.youtube.com/channel/UCrYrlFC58ytTkSs_4wSKlxg?fbclid=IwAR2pAF5tNYVJRMRzy5COPYjoGgasUqGF5qlpHvRNOxJYzoiH8xxaKdFlDdo