Efter fredag aftens første tre bands i Kultur- og Fritidscentret var blevet affyret, gik det løs med andet trin i tretrinsraketten lørdag. Engelske ahab lagde ud i vanlig stil med ballader og dejlige melodier i deres britisk-americana genre, inden landsmændene fra Southampton, Coast, gik på scenen og fyrede godt op under publikum med stor energi.
De yngre årganges favorit Mads Langer afsluttede aftenen. Den 30-årige singersongwriter fra Skive er nået langt, siden han for 11 år siden kom til København og mødte andre musikere og deltog i jamsessions. Han var et populært islæt i Skagen, hvor han tog mange stik hjem. Især fra de yngre kvinder, som han underholdt med hyggesnak og håndklap til dem, der havde været så heldige, at få en plads helt oppe foran scenen. Intet øje var tørt, da han til allersidst slog tonerne an til sit store hit ”Elephant in a porcelain shop”. Så endnu en aften med tre bands med vidt forskellige genrer, og det samme gjaldt søndagens afsluttende koncert, hvor den røde tråd var irsk musik i tre forskellige udgaver, der supplerede hinanden fint.
Danske Habadekuk fik overrakt Den Danske Folkemusikpris 2014 af Spar Nords direktør Morten Kock, der roste bandet for deres tilgang til folkemusikken, hvor bandet har respekt for både tradition og fornyelse.
Tupelo fra Dublin, der havde været et smut på Havnescenen om eftermiddagen ved Singer’s Afternoon, lagde ud i sædvanlig energisk og underholdende stil med forsanger James Cramer som den store indpisker og bindeled til publikum. Han accepterer ikke, at der kun synges halvhjertet med, men opildner tilhørerne, indtil han er tilfreds.
Sharon Shannon med band gav en flot opvisning med sine forskellige harmonikaer og fløjte. Det var annonceret som en instrumentalkoncert, men et par numre med vokal gav koncerten en passende variation. Der var ikke kun typisk irsk musik på programmet, men også jazzprægede numre og et nærmest klassisk musikstykke. Musikken forstod at tryllebinde publikum fra start til slut med et sæt, der havde en god sammenhæng.
Aftenens og festivalens sidste optræden stod sangerinden Mary Black for med sit band. Måske var det sidste gang, hun stod på scenen i Danmark. I hvert fald stopper hun med at turnere, når den nuværende turne er slut efter nytår. Men måske kan det stadig blive til enkelte koncerter. Hun fortolker såvel folkemusik som moderne musik, og hun gav prøver på begge genrer foruden lidt mere jazzede og klassiske numre, godt støttet af et dygtigt band.
Hendes musik og sange er præget af den irske baggrund og gennemgående ånd i hjemlandet. Der var sange om kærlighed og også om mere triste emner, men i centrum var hendes sødmefulde stemme både i stille, højtidelige numre og i uptempo ballader.
Men en dejlig afslutning på et flot program. Nogle bands på Torvescenen og Havnescenen kunne udmærket have stået på den store scene i Kultur- og Fritidscentret, men til gengæld fik publikum på de mindre spillesteder en stor oplevelse. Flere af dem var endda til eftermiddagens gratis koncerter. Programmet var fint sammensat og har taget Skagen Festival i en ny, god retning, bl.a. takket være afdøde Helge Arildsøs indflydelse. Man kan da kun glæde sig til den 45. festival i 2015.
http://skagenfestival.dk/