Eivör, Klondyke og Mo blev de udvalgte, men andre ånder dem lige i nakken.

Eivör: Room

Mikael K. & Klondyke: Udkantsland

Laura Mo: Motel

Det er næsten en umulig opgave at vælge de tre albums fra det seneste års tid, som man holder mest af. Men nu har jeg kigget, vendt og drejet de mange dejlige skiver, som året bragte, og min personlige favorit er færøske Eivörs sidste udspil ”Room”.

Hun overrasker ved stadig at forny sig og ændre stil og alligevel blive inden for den brede folkgenre. Hendes fantastiske stemme udløser gåsehud, kuldegysninger og rislen ned ad ryggen samtidig. Hun brænder bare helt igennem og er altid en nydelse for øret.

Ved tilbageblikket er det meget svært at komme uden om Mikael K. og Klondyke. Nordjydens fortolkninger af ”Udkantsland” er en poetisk perle med tekster, der er mere end guld værd, og som går rent ind. Mikael K. blev i øvrigt kåret som årets sangskriver.

Melodierne er både iørefaldende og tidssvarende og er Nordjyllands svar på Clausen & Petersens gode, ærlige sange om Vesterbro fra omkring 1980.

Som det tredje album har jeg valgt Laura Mo’s ”Motel”. Det kører bare ud af Europavejen, der er titlen på et af numrene. Hendes specielle stemme, teksterne og dejlige kompositioner går op i en højere enhed.

Men som nævnt er det svært at vælge og vrage. Blandt ”boblerne” til de ovennævnte er Bruce Guthros ”Celtic Crossing”, Manrans ”Manran”, Evi Tausens ”Wishing Well” og Stine Michels ”Himmelhøj”. Sidstnævnte henvender sig mest til børn, men sangerinden og hendes velspillende band kan sagtens nydes af ”barnlige sjæle” .

Uden for kategori skal jeg også lige nævne, at Madison Violet i oktober udgav deres første DVD ”Come as you are”, som godt nok ikke indeholder mange nye melodier, men er årets absolut største hit hos undertegnede.