I år lægger Nysted igen både huse og haver til åres lyrik- og visefestival, der debuterede med stor succes sidste sommer. Det hele sker fra fredag den 19. til søndag d. 21. juni weekenden før Sankt Hans. Der er festlig åbning fredag kl. 15. Efter Guldborgsund kommunes kulturudvalgsformand Martin Lohse har åbnet festivalen, er der straks musik – nemlig på den udendørs scene i Emil Aarestrups have.

Halfdanskerne

Halfdanskerne

Her går Halfdanskerne på scenen for at spille Halfdan Rasmussens finurlige tekster, som de selv har sat i musik. Det er Mads Westfall på guitar & sang, Lars Grand på harmonika & sang og Rasmus Vennevold på kontrabas. De serverer bl.a. nogle af digterens mest elskede sangtekster for voksne som ”Noget om helte” og ”Noget om billigrejser”.  Mads Westfall udgav fornylig soloalbummet ”Spor”, som består af en lang række af hans egne sange med gode melodier og med sange, hvor ordene næsten står i kø og i udstrakt grad handler om hans personlige univers og mange tanker om dette og hint. Ikke så Halfdan-sk, men Westfall-sk. Eftermiddagens arrangement er gratis.

Fredag aften læser den fine digter Søren Ulrik Thomsen op i museets smukke rammer med plads til kun 50 publikummer. Hans modtog tilbage i 1991 Aarestrup medaljen. Emil Aarestrup var senromantisk digter (og i øvrigt også læge), der levede fra 1800-1856. I Aarestrups Have er der fra klokken 14-17.00 lørdag Åben Scene med musik- og digternavne.

Kvartetten Grendel synger ”vise-blues-rock-noir” på dansk. Allan Folmer, sangskriver og guitarist, fornyer den danske visetradition med egne sange og har optrådt både i bands som solist. Efter en pause er han tilbage og udgav sidste år albummet ”En ny og bedre dag” og har planer om endnu et sidst på året.

Erik Sand spiller guitar og concertina og sætter melodier til egne digte. Han har gået på Nordisk Viseskole i Kungälv og lærte også her at stå på en scene og fik dermed mod til at optræde med sine ting. Duoen FAVN er en folk-rockduo med Don Falch på sang, guitar, klaver og Paw Koch på trommer og kor. Begge har rødder på Midtsjælland og har hver især spillet i diverse bands.

channePå oplæsningssiden kommer Shosha Raymond, der er i gang med sin første roman for forlaget Gladiator. Stinus Kirkeskov er 20 år, men har skrevet i ni af dem. Han udgav selv sin første digtsamling ”Månen Er Større End Solen I Dag” for et halvt år siden, og nu er han parat med sin anden digtsamling ”Faldskærm”.  Iben Hasselbalch er er litterær oversætter, sanger og sangskriver, der bl.a. optræder i Visens Venner. Hun har bl.a. udgivet CD’en ”Tankens magt”, med 14 velformulerede danske tekster, der vidner om hendes mangeårige arbejde med sproget.

Lørdag aften kan man få sig en tre-i-én-begivenhed i Nysted Bio med forfatter og lyriker Lone Hørslev. Senere bydes publikum på dansksproget Leonard Cohen på dansk. Det er musiker og sangskriver Anders Dohn, der har oversat og gendigtet mere end 40 af Leonard Cohens digte til dansk, og han selv og Channe Nussbaum er de bærende vokalister i ”Cohen på Dohnsk”, men de hat Gæsterne med, som er Chano Olskær, Jens Holgersen og Christian Søgård. Lyrik, musik og tapas koster 250 kr.

Peter Abrahamsen Foto: Anders Knudsen

Peter Abrahamsen Foto: Anders Knudsen

Søndag eftermiddag runder Rendestenens Liljer festivalen af med deres hverdagslyrik om livet, døden og kærligheden. Sange, som danskerne tidligere kendte fra baggårdssangere og værtshuse. Kvartetten er især kendte fra det hedengangne Vise Vers Hus i Tivoli.

På festivalen udgives en ny CD (der kan forudbestilles, se website) med fem af Emil Aarestrups digte, som Peter Abrahamsen har indspillet sammen med Christian Søgårds Trio, Kristian Lassen, Ole Liengaard, Jacob Fischer og Franka Abrahamsen. Musiker, sanger, forfatter og meget mere Peter Abrahamsen har tilrettelagt festivalen i samarbejde Aarestrup Foreningen, og festivalens hovedstøtter i 2015 er Forlaget A/S, Thorkild Høeghs Mindelagt, Lollands-Falster og Langelands sponsorer. Se alle oplysninger på

www.lyrikogvisefestival.dk