Svøbsk, Anja Præst Trio og Søren Korshøj på programmet

Svøbsk, Foto: Per Dyrholm

Midt i landsbyen Vellerup i Hornsherred ligger byens kampestenskirke. Det er der ikke noget usædvanligt i, snarere at der her for første gang skal afholdes tre koncerter i efteråret med danske folkemusikere på programmet.

Projektet Musik i Vellerup Kirke er en udløber af Vellerup Bylaugs ønske om at præsentere folkemusik af høj kvalitet, fortrinsvis af dansk oprindelse og udført af danske musikere.

Stig Pedersen er ildsjælen bag projektet og fortæller:

”Jeg flyttede til Vellerup for seks år siden, og da jeg fyldte 60, inviterede jeg til dagligstuekoncert, inspireret af bl.a. Noras dagligstue i Birkerød. Jeg benyttede mine kontakter i Copenhagen Folk Club, hvor jeg er i bestyrelsen. Det var en stor succes, og alle var begejstret over at opleve livemusik så tæt på. Så derfor overvejede jeg, om det skulle fortsætte, og om det skulle foregå hos mig privat?”

Da der ikke er mange muligheder i Vellerup, foreslog Stig Pedersen på et møde i bylauget, at kirken skulle være spillested. Såvel præsten som kommune og menighedsråd sagde ja til ideen.

Det næste problem var økonomien. Stig Pedersen forklarer:

”Jeg søgte midler hos kommunen, men fik afslag. Så kom muligheden hos WMD, og her endte jeg med at få 10.000 kr. i tilskud og efterfølgende gav kommunen så 5.000 kr. i underskudsgaranti, da vi ikke har mange midler i bylauget. Jeg har været rundt med opslag og er blevet positivt modtaget. Men det er jo ikke det samme, som at folk møder op.”

Der er foreløbig sat tre koncerter på programmet, en om måneden, og prisen er sat til 50 kr.

Duoen Svøbsk får fornøjelsen at lægge ud 1. september, og så følger Anja Præst Trio med Peter Sejersen og Jesper Vinther 7. oktober, inden Søren Korshøj giver en solokoncert 10. november.

Valget faldt på kirken, da bylauget i sin søgen kom i kontakt med menighedsrådet og indgik et samarbejde om at præsentere musikken i Vellerup Kirke, og der vil ikke være andet kirkeligt indhold, end at koncerterne bliver afholdt i kirkerummet.