Den unge, danske strygertrio, Vesselil, leverede nogle imponerende arrangementer af sange fra den nordiske folkevisetradition lørdag aften i Viseteltet på MoFP 2018. Jeg havde været uforsigtig nok til i god tid at gafle mig en plads lige ved indgangen. Fint nok! Men det betød, at jeg så måtte se på alle dem, der kom til at nøjes med meget ydmyge pladser på græsset eller uden for teltindgangen. Det vrimlede nemlig med entusiastiske publikummer, hvis store flertal aldersmæssigt matchede den unge trio. Det blev en god aften med næsten klassiske toner, som vidnede om, at der må ligge en solid musikuddannelse bag udfoldelserne.
Hvem eller hvad er Vesselil? Jo, i 1907 sang Christine Andersen visen om den stolte pige, Vesselil, der bliver uretfærdig behandlet af sin stedmor. Det er en Askepot-historie, hvor pigens drømme går i opfyldelse, da kongen finder hende, og det er fra denne historie, trioen har hentet sit navn. Sangen om Vesselil var naturligvis også et af trioens tiljublede numre denne aften. Trioen består af Clara Tesch – violin, bratsch & sang, Elisabeth Dichmann – violin & sang og Maja Aarøe Freese – cello & sang. De tre og deres samspil er så nye, at deres første cd først kommer til efteråret. Dog har de en smuk hjemmeside med lydeksempler, som vi må nøjes med indtil da: http://www.vesselil.dk/
Trioen lagde ud med en smuk fortolkning af Emil Aarestrups digt, Angst, også kendt som ”Boblerne i Bækken”. Herefter fulgte instrumentale folketoner fra Norden, krydret med traditionelle sange, alt sammen i imponerende arrangementer. Indlagt i programmet var – forfriskende og medrivende – desuden tre fællessange, som det store publikum sang ivrigt med på: ”Noget Om Helte”, ”Idas Sommervise” og ”Sænk kun dit hoved, du blomst”, Carl Nielsens smukke melodi til Johannes Jørgensens digt.
Ekstranummeret var et a cappella-nummer, og jeg troede næsten ikke mine egne ører. Det var min mors absolutte yndlingssang, den omkring 100 år gamle, ”Giv mig en blomst, mens jeg lever”! Mange vil sikkert finde den utilladeligt sentimental, men Vesselil gav denne i grunden smukke sang et nyt liv.
En stor modsætning til de flotte konservatoriedannede toner fra Vesselil, en modsætning, der vidner om MoPF´s store spændvidde, er modtageren af årets Buskspilspris, Henning Lund, Fløjte-Henning, som han også kaldes. Han takkede for Buskspil-Prisen, der kom som en glædelig overraskelse for ham. Morten Alfred Høirup talte med Henning i RadioFolk.dk: Det er 40 år siden, Henning købte sin første blokfløjte, fortalte han, og da han boede tæt på Folkets Hus i Stengade, var det oplagt at gå derhen og være med. Det er sjovt og dejligt at spille sammen med andre. Man bliver nærmest en slags storkollektiv, og Folkets Hus Spillefolk kunne næsten kaldes Københavns Spillemandslaug, udtalte Henning, der satser på fortsat at kunne spille hvor som helst, hvornår som helst og med hvem som helst. Han har selvfølgelig været med på alle 10 udgaver af Musik over Præstø Fjord.