The Duhks og Valkyrien Allstars gav deres vidt forskellige bud på en forfriskende ny folklyd.

Det var to af den unge folkemusiks helt store bands, der fredag aften satte sig på en del af programmet i Telt 2.

Canadiske The Duhks har ved flere lejligheder optrådt på Tønder Festival og man har kunnet følge bandets udvikling i retningen af en mere og mere funky og soul’et lyd.

Det soulede kan nok især tilskrives sangerinden Sarah Dugas, som med en stemme, der er forfriskende uvant i folkemusik, i den grad tryllebandt publikum.

The Duhks spreder sig utroligt meget genremæssigt, men hele tiden med en folk’et baggrund, der bæres af Leonard Podolaks overlegne banjospil. Jeg holder allermest af dem, når de lukker op for oldtime-hanen og giver os numre som “Down to the River” eller når Cape Breton stikker hovedet frem de hurtige reels lækkert arrangeret. Eller når de giver en svedende version af Bob Dylans “It’s Alright Ma (I’m Only Bleeding)”.

The Duhks har taget en stor del af folk-verdenen med storm. De formår den svære balancegang mellem ægte autencitet og metervarepop, og deres store succes hænger nok også sammen med, at de på denne måde har flyttet den amerikanske og canadiske roots-musik.

Valkyrien Allstars har på kort tid flyttet den norske folkemusik, og deres koncert på Tønder var ventet med spænding. Deres stil er meget speciel, og måske endda lidt for specielt til et Tønder Festival-publikum, som i høj grad er vant til irsk og amerikansk musik.

Flankeret af Hardanger-fele-drengene Ola Hilmen og Erik Solid, står Tuva Syvertsen som en gudeskøn diva af den slags, der er alt for få af i folkemusikken. Hendes dybe alt-stemme og de indimellem mærkelige melodier i sangene giver Valkyrien Allstars en mystisk aura, der bare gør orkesteret endnu mere dragende.

Det lidt specielle setup med tre hardanger-feler, trommer, bas og sang giver også en helt unik lyd, der gør at man til enhver tid kan genkende Valkyrien Allstars når man hører dem.

Og de faldt i Tønder-publikummets smag. Telt 2 var ikke proppet, men de der var til stede, var med på den fra start og blev langsomt lokket ind i koncerten.

Det klæder virkeligt Tønder Festivalen at invitere et orkester som Valkyrien Allstars. Og The Duhks og Valkyrien Allstars på den samme aften, var en smuk kombination. Lad os få flere nordiske indslag, for der sker noget helt specielt når nordiske og keltiske bands sættes sammen, og der er ikke noget grund til at undervurdere det faste Tønder-publikum.

The Duhks og Valkyrien Allstars, Telt 2 fredag aften, Tønder Festival 2010

Søren jensen Lund