Stor bluegrassaften på Karens Minde

The Gibson Brothers, Pressefoto

Brødrene Eric og Leigh Gibson udgør naturligt stammen i The Gibson Brothers. Og nej, de er ikke sønner af instrumentmageren med samme navn, og de har heller ikke noget med reggae/pop-gruppen med samme navn at gøre. Derimod er de sønner af en ’dairy farmer’ fra staten New York, USA. Han var realistisk nok til at foreslå sønnerne ikke at overtage familiegården, men at få jobs med en stabil indtægt…! Livet som bluegrassmusiker er nok ikke særligt stabilt, men det var, hvad de valgte – fortalte de til koncerten i Kaerens Minde, København onsdag den 2. maj .

Igennem en årrække har de formået at nå en status som et af USA’s (og dermed hele verdens) bedste bluegrassbands. Takket være valget af gode musikere og ikke mindst deres varemærke: Bror-duet-sang. Deres forbilleder og inspirationskilder er især The Blue Sky Boys og The Louvin Brothers, hvis gamle sange er på repertoiret, og hvis sangstil de har forfinet. Hovedparten af aftenens repertoire var dog egne, nyere sange og instrumentalnumre. Bassisten Mike Barber og mandolinisten Joe Walsh leverede opfindsomt og effektivt spil. Fiddleren Clayton Campbell var entrebilletten værd for mig. Smagfuldt lagde han baggrund og soli i vokalnumre, men når han blev sluppet løs i uptempo instrumentalnumre som Train 45 m.fl., viste han sig at være én af de allerbedste, jeg har oplevet på dansk grund.

De tætte vokaler er et bluegrasskendetegn. Især tre-stemmige harmonier. Men duetterne er ikke helt så almindelige mere. Og bror-duetter udgør en særlig disciplin, som gjorde The Everly Brothers – og herhjemme Brdr. Olsen – populære. Oplevet live kan den fuldstændige synkrone to-stemmige sang lyde som et helt kor. Og det gjorde aftenen til en unik musikalsk oplevelse. Gibson-brødrene har da også især de senere år fået utallige udmærkelser. Bl.a. i 2010: IBMA Song of the Year og i 2011: IBMA Album of the Year og Vocal Group of the Year.

Vores lille forening Bluegrass Denmark har i den seneste sæson oplevet øget tilslutning til de månedlige arrangementer, og denne satsning havde da også tiltrukket entusiaster fra hele landet og også fra Sverige. Med en udsolgt aften og denne enestående koncert er ’bluegrass i verdensklasse’ ikke bare en PR-slaglinje, men et faktum.

Claus Hellgren Larsen