Spöket i Köket, det svenske folk-bigband med belgisk og dansk islæt, leverede finalen på lørdag eftermiddags koncert i Strib, og jeg skal da love for, at energien blæste håret bagud. Kapelmester Nisse Blomster introducerede friskt med sit forsøg på en slags svensk-dansk: Hvis I ikke forstår, hvad jeg siger, er der ikke så meget at gøre ved det.

Instrumenteringen er traditionelle folkemusikinstrumenter som violin, trækharmonika og fløjte med guitar, klaver og kontrabas i maskinrummet og stærkt krydret med en 5-mands blæsergruppe. En del vil straks associere til Quebec-bandet La Bottine Souriante, og inspirationen er da også ganske klar – hvad de heller ikke forsøger at løbe fra. Raske reels med fodtramp derovrefra fylder godt i repertoiret, der ellers består af både traditionelle og selvkomponerede stykker med udgangspunkt i specielt svenske traditioner.

Som nævnt er energien den afgørende drivkraft, kombineret med en tydeligt udtrykt glæde ved at sparke musikken ud over kanten. Når dertil lægges musikernes hørbare kompetencer og tætte sammenspil – hvilket ikke bare sådan lige opnås i et 10 medlemmer højt kapel – opnås en robust syntese. Vi diverteredes med forrygende folkemusik i en vis gæld til bigbandjazzens tonesprog.

Som afsluttende krydderi trådte først tidligere medlem Clara Tesch og til slut hele Vesselil ind og spillede med i finalen. Så fik strygetrioen sat klædelig ild i håret.

Det kunne noteres som en mindre svaghed musikalsk at skulle spænde fra Quebec til det mere hjemlige. Men besætningen og arrangementerne med inspiration fra forbillederne derovre får alligevel skabt en enhed og sammenhæng i repertoiret, der fungerer, og så lægger energien og glæden en del til.

Man skal være i en ualmindeligt nedtrykt mental tilstand for ikke at forlade en koncert med Spöket i Köket med et opløftet sind – og selv i svære tilfælde ville oplevelsen måske have en helbredende effekt. Musik er sundt, som salig Benny Andersen engang skrev.

Spöket i Köket

https://www.facebook.com/spoketikoket/

https://www.youtube.com/results?search_query=sp%C3%B6ket+i+k%C3%B6ket