Tange Sø er mest kendt for El-Museet, kanosejlads og en smukt beliggende golfbane. Men en gang om året midt i august kommer der livlig bølgegang på søbredden!

Jane & Shane, Foto: Per Dyrholm

Tange Sø Folk festival slog for sjette år portene op til et program med såvel kendte som næsten ukendte bands på programmet.

På den store scene vandt eftermiddagens hovednavn Jane & Shane alles hjerter med deres charmerende sceneoptræden, og det sympatiske par var velspillende med deres repertoire af irske og engelske ballader. Ved et enkelt nummer blev duoen efter egen udsagn udvidet til en trio, da geden Dolly også kom på scenen! Det var dog i form af Shanes irske gedeskindstromme. Deres smittende humør og store spilleglæde betød også fortjent stående bifald til duoen.

Djursland Spillemændene viste i to afdelinger, at de er ”still going strong” med et stort varieret folkrock repertoire.

Rovers Ahead forsanger Nathan Corcoran. Foto: Per Dyrholm

Mens temperaturen sneg sig op på de 30 grader, og man måtte hente forstærkninger af vand til baren, indtog det københavnske band Rovers Ahead scenen. Skulle der være nogle, der på dette tidspunkt tog sig en ”morfar” i varmen, så fik de en brat opvågning.

Det var for undertegnede den helt store positive overraskelse på årets festival. Det otte mand store band blæste til storm fra første strofe ved den ellers stille sø. Bandet bærer tydelig præg af at være inspireret af irske The Pogues. Med den karismatiske, irske forsanger Nathan Corcoran i front gik det over stok og sten med velspillet folk-punkrock. Så selv om temperaturen i forvejen var høj, steg den alligvel flere grader under bandet optræden, så man blev svedt og forpustet ved bandets energiudladning. Det lokale elværk kunne med fordel have koblet deres dynamoer på Rovers Ahead.

Et år med sol

løsner livremmen

Festivalledelsen fik endnu et plus i karakterbogen, da de havde hentet den skotske kvintet Scocha til Danmark for første gang.

Scocha Foto: Per Dyrholm

Det kilt-klædte band gav en flot koncert efter at have konstateret, at det danske “skål” med lidt god vilje mindede om “Skåtland”! Under mange af numrene var der fire mand på guitar, men det betød ikke at musikken blev monoton, og da alle i bandet sang, gav det ekstra variation. Men sækkepiben kom dog også i brug, og der blev ikke lagt skjul på bandets stolthed over at være skotske.

Hawkeye & Hoe Foto: Per Dyrholm

Imellem disse bands på den store scene, havde den populære duo Hawkeye & Hoe sikret sig mange nye fans, da de gav deres to “halvlege” i teltet.

Formand for festivalen Johannes V. Hansen fortalte, at man sidste år havde bedt publikum om at skrive, hvem de helst ville se ved Tange Sø. Skotske Runrig blev nummer to efter Hawkeye & Hoe! Duoen med deres skotsk-danske pubmusik-blanding kan få folk op på bænkene. Ikke mindst et potpourri med de danske sange Kære Lille Mormor, Jens Hansens Bondegård og Den knaldrøde gummibåd m. fl. kan få teltdugen til at løfte sig faretruende.

Tidligere på dagen havde festivalen haft besøg af Silkeborgs borgmester Hanne Bæk Olsen og viceborgmester Steen Vindum. Sidstnævnte åbnede festivalen og søens nye balustrade, hvor man kunne smage den lokale øl ved den overdækkede bar ude i søen, hvor der anløber en tømmerflåde mange gange under festivalen.

Baren på tømmerflåden Foto: Per Dyrholm

Mens Billy Cross lukkede og slukkede på den store scene, kunne Johannes V. Hansen også fortælle, at efter de sidste par års festivaler (med dårligt vejr) var budgettet meget stramt, men nu kunne det være, at livremmen kunne løsnes lidt, da dette års festival gik godt og der forventes et pænt overskud. Men han ville dog ikke være hovmodig, før regnskabet er gjort helt op. Men han fortæller dog, at arrangørerne generelt var meget tilfredse med forløbet af festivalen, som også betød publikumsrekord med 1.764 personer. Den tidligere var på 1.600.

http://www.tsfolkfestival.dk/