Midtjysk Folkemusik Festival er en lokal begivenhed, men med globalt sigte.

Årets festival startede traditionelt med en koncert i Mariehøj Kirke, hvor godt 100 mødte op for at lytte til Gjern Spillemændene, som er et ”bigband” med mere end 15 medlemmer. Efterfølgende kunne de fremmødte fortsætte musikfesten i sognegården, hvor FairFolk spillede irsk, amerikansk og nordisk musik.

Torsdag blev der spillet op til fest i Gjern, Kjellerup, Silkeborg og Toftebjerg, hvor der de fleste steder var fulde hus til omegnskoncerterne med lokale bands.

Mens fredagens program blev åbnet allerede midt på eftermiddagen på det helt fyldte spillested Admiralen i Silkeborg, hvor Fat Meat Boys havde mange unge fra byens uddannelsessteder blandt tilhørerne til den folkelige koncert, så var en af de mest spændende nyheder på Rampelys senere om eftermiddagen og igen sidst på aftenen, hvor det unge band The Enfant & The Quiet først havde en cd/ep release, og om aftenen sluttede de programmet efter årets hovednavn Basco havde været på scenen.

Sidste år fik de fem unge musikere i The Enfant & The Quiet i øvrigt deres debut netop ved festivalen i Silkeborg, så det var passende at det også var her, at de kunne frigive deres første ep-udspil ”Diamond Eyes & Silver Sound” med fem numre.

Bandets 19-årige forsanger William Kudahl Sørensen har selv skrevet alle numre og forklarer: ”Vi har kun spillet sammen i knap halvandet år. Jeg kan selv lide stille musik, og singer-songwriterstilen kombineret med amerikansk folkemusik har inspireret os mest. Så da et par af bandets medlemmer var på en længere ferie sidste år, så skrev jeg den musik, som vi nu har udgivet og spiller, men på vores nye udgivelse fik vi også musikalsk assistance af de erfarne kræfter Nikolaj Busk og Hal Parfitt-Murray.”

Så efter Basco havde leveret varen på sædvanlig dygtig vis, kunne det unge talentfulde band gå på scenen på Rampelys og afslutte aftenen til stor fornøjelse for publikum.

Med smuk udsigt til Gudenåens kolde rislende vand og Silkeborg-bådene ved kaj var der lørdag eftermiddag traditionelt foyerkoncert i Musikhuset, hvor Mindst 4 stod for et varieret repertoire, med svensk, irsk, skotsk og dansk musik på programmet. Godt 150 mennesker kunne nyde det nordjyske orkester, der i de senere år er blevet udvidet fra 4 til 6, da et par midtjyske musikere er kommet med i bandet. Om aftenen var det countrybandet Bibbi og Snif Chik N Roosters, der stod for underholdningen på Rampelys, mens The Beverly Band indtog Admiralen. Endelig kunne De Silkeborg Spillemænd afslutte festivalen med traditionelt folkemusik med mulighed for folkedans.

Så Folkemusikfestivalens bestyrelse, der i øvrigt alle er aktive i hver deres band, kan se tilbage på en ny succes, med mange tilhørere til de mange arrangementer i Silkeborg og omegn.

Midtjysk Folkemusik Festival, 26-30. januar, 2011