Karen Mose Nørgaard fik musikken ind fra barnsben, da hendes far er musikeren og komponisten Keld Nørgaard fra Lang Linken. Og i hjemmet i Tommerup på Fyn blev der sunget og spillet musik ved enhver lejlighed, og i stedet for godnathistorier, sang hendes mor gamle folkeviser for hende, så det var naturligt at Karen Mose valgte musikken som sin levevej.

Hvordan var det at være med på Womex?

”Det er vel op mod 10. år, at Phønix har været repræsenteret på Womex. Ikke som band, men vores booker, som jo er Anja Præst Mikkelsen, har været der. Og hun er en utrolig dygtig booker, og hun har fået en masse kontakter og skabt sig et godt netværk. Men vi har nok ikke betragtet vores musik som verdensmusik, men den danske folkemusik er jo verdensmusik, når det kommer udenfor landets grænser, selv om det jo ikke er folklore med dragter.

Vi har faktisk søgt at få showcasen i alle de år vi har været på Womex. Så det var helt specielt for os i år, da vi fik en showcase. Da der selvfølgelig er mere fokus på den nordiske musik i disse år, hvor det afholdes i Danmark. Så da vi fik showcasen gav det meget mere mening at være på sådan en messe. For vi er der jo for at sælge et produkt, og nu kunne vi vise vores produkt rigtigt, da vi spillede live. Nu har vi fået skabt nogle kontakter og plejet vores eksisterede kontakter, så det er først nu vi skal til at se resultaterne. Så det har givet mig meget mening, at få lov at være med på messen.

Vi havde jo købt vores egen stand, hvor vi spillede små koncerter og en lille reception, hvor vi serverede danske specialiteter. Men man kan gå hen og blive helt stresset, da det jo er et kæmpe inferno med mennesker og musik over det hele, og man ved ikke om man får hilst på de rigtige mennesker, men egentlig bryder jeg mig overhovedet ikke om den side, da vi jo er kunstnere og ikke købmænd.”

Der er ikke konkurrence blandt de danske musikere?

”Nej, det synes jeg ikke. Det danske folkemusikmiljø er så småt, så vi kender alle sammen hinanden, og vi er ikke konkurrenter. Andres succes kommer også en til gode, vi løfter lidt i flok, så der er ikke rundsave på albuerne, eller man holder kortene tæt ind til kroppen. Man vil gerne hjælpe hinanden og anbefaler gode kontakter, og er vant til at andre fortæller det til os. For der går ikke noget af os, fordi vi hjælper andre, og det er heldigvis den stemning der herskede på Womex, og ikke det konkurrenceagtige.

En kontakt man fået, er jo ikke en federe kontakt fordi det kun er min kontakt. Man kan lige så godt brede det mere ud. Men vi er selvfølgelig konkurrenter, hvis et spillested kun vil have et dansk band, men vi spiller jo meget forskellig musik. Hvis man står og snakker med en kontakt, og de beskriver hvad de vil have, så kan man jo hurtigt mærke at det ikke er os, men at det er det band, de vil have, og så kan vi lige så godt give det videre, for vi ved, at de vil gøre det samme for os. At holdningen er sådan betyder også, at det hele er til at holde ud. For jeg bryder mig ikke om det, at skulle sælge sig selv.”

Du pusler med et soloalbum?

”Det er omkring tre år siden, at jeg fik ideen. Men der er mange ting der skal gennemtænkes inden man går i gang. Men jeg havde lyst til at lave noget, der var helt anderledes end Phønix for eksempel.

For eksempel bestemte jeg mig fra starten for, at der ikke skulle være nogen deadline, og jeg måtte ikke have travlt med projektet. Jeg måtte ikke tage nogen kunstneriske valg, blot for at blive færdig. Det er selvfølgelig meget farligt, for så bliver man måske aldrig færdig. Men der har været mange perioder, hvor det har haft ferie, da jeg har haft travlt med Phønix.

Men jeg har jo også haft klare ideer om, hvem jeg gerne ville have med til at spille på pladen, og da det jo også er travle folk, så tager det jo sin tid. Men nu er jeg i den sidste fase, så musikken er færdigindspillet og færdig mixet, så jeg mangler faktisk kun at få lavet et cover, og få en godkendelse fra en rettighedshaver på et af numrene. Så allersenest 1. februar udkommer ”Vingefang”. Og det er faktisk helt mærkeligt, at det nu bliver til et produkt efter tre år.”

Hvordan har du fået lavet albummet?

”Al musikken er opstået i studiet. Jeg er selvfølgelig kommet med nogle melodier, som jeg har lagt ud med. De musikere jeg har inviteret med i studiet er alle nogen jeg beundrer musikalsk, så i stedet for at jeg har haft en ide om, hvad de skal spille, så har jeg haft ideen om hvem der skulle spille, for jeg var sikker på at der ville komme noget godt ud af det. Og det har været anderledes at spille på denne måde.”

Vil du afsløre hvilke musikere har været med?

”Ja det vil jeg meget gerne. For jeg har verdens fedeste musikere med på min plade, der er produceret af Mads Riishede, der også spille både bas og guitar. Det er også foregået i hans studier, så han har været 50 procent af denne plade. Så er der Nikolaj Busk, Mikkel Grue, Anders Holm, Palle Hjort, Hal Parfitt-Murray, Jens Ulvsand og så har Nana Himmelstrup været lokalproducer udelukkende for mig. Så det er mange folk indover, men det har jo også taget tre år.”

Hvad gør du så, når du skal spille live?

”Det bliver spændende, for det har jeg slet ikke nogen ide om endnu. Jeg føler, at jeg er begyndt helt forfra igen, da jeg gennem de knap 10 år jeg har været professionel har opnået mange ting, og er blevet et etableret navn med Phønix. Men nu føler jeg, at jeg står med noget helt nyt som om jeg er helt ny, da jeg også synes, at musikken ikke ligner det jeg har lavet før. Så jeg skal til at lave et stykke benarbejde, som jeg ikke har skullet lave før. Nu er jeg begyndt at sige ja til at tage ud og spille solojobs, så det føles helt spændende. Og jeg har ikke noget navn på spillestederne i København, og derfor skal jeg begynde helt forfra, og det tænder mig helt vildt. For jeg vil gerne ud og spille med de her sange, og det gør ikke noget hvis jeg skal spille med forskellig besætning fra gang til gang, eller der kun er få tilskuere. Det er bare spændende, og jeg er utrolig stolt af det produkt jeg har fået lavet. Det er både nutidigt, selv om der også er gamle viser. Og så har jeg skrevet to et halvt nummer selv.

www.myspace.com/karenmose