Så er det jul igen – utroligt nok. Hvad blev der lige af det år, tænker man, selv om der jo er sket virkelig meget. Både i verden og hos alle jer, der hører folk/rootsmusik – og som læser om det her hos os på rootszone.dk og andre steder. Sender vi varme hilsner og ønsker om en skøn juletid og absolut også et godt nytår går ud til alle jer fans, musikere, folk/roots-arrangører & spillesteder, festivalfolk, promotere, bookere, pladeselskaber, ja til alle, der følger scenen i Danmark og udlandet – og selvfølgelig også til alle jeres familier og venner.

rootszone.dk er i vores regi inde i sit 12. år med os fem her ved roret, og vi har som altid anmeldt og omtalt en masse udgivelser, koncerter, turneer, projekter og begivenheder i det hele taget. Og festivalerne kom for alvor tilbage efter nærmest to års pandemi-pause – det er så herligt. Jeg kan nævne mange, men først og fremmest folkemusikkens flagskib, Tønder Festival, som vendte tilbage for fuld kraft i august i år. Men alle gælder og tæller.

Om ikke så længe kan Folk & Fæstival fejre sine første 10 år. Det sker torsdag d. 2. til lørdag d. 4. februar i Esbjerg, og programmet afspejler den diversitet og kæmpe alsidighed, som folk & rootsmusikken består af. Som der står på plakaten for festivalen, så har det været ”10 år med alverdens musik og mennesker”! Og fra d. 9. til 12. februar afholder Strib Vinterfestival igen sine fire dage med hygge og god musik. Det har den gjort siden 1989. Det er to meget forskellige festivaler, men det er alt sammen ’vores musik’ i diverse varianter. En enkelt genganger på de to festivaler er det skotske/internationale band Fourth Moon, som netop der er på turné i Danmark. Ligesom sikkert adskillige andre udenlandske bands er det.

Allerede inden disse to danske festivaler har der igen været den meget lange Celtic Connections i Glasgow, som startede i 1994 og som forløber fra 19. januar til 5. februar. I dagene 25. til 29. januar afholdes Tradfest Temple Bar i Dublin – den startede beskedent i 2005, men er nu lige så solid og et plus for byen på samme måde, som CC blev det.

Den 26. november blev årets Danish Music Awards Roots uddelt på spillestedet Gimle i Roskilde, også lidt af en institution efterhånden. Stedet har fået ny leder, nemlig Torben Eik Jacobsen, som tidligere var leder af ”vores” genreorganisation Tempi. Der som nok bekendt har det formål at ”fremme og udbrede den musik, der er bevidst om sine rødder, og som bruger og fornyer musikalske traditioner. Danske og nordiske såvel som traditioner fra hele kloden”. Og som står for DMA-priserne. Fra 1. november har Laia Canals Kverneland været konstitueret leder for Tempi og Sofie Holst Hansen konstitueret souschef.

Medieopmærksomheden på vores genre er blevet lidt større, synes det som om. Som skrevet før skyldes bl.a. Tønder Festivals status, som er blevet større med det de forskellige nye tiltag, der er sket i de senere år og det dygtige PR-arbejde, som har skabt mere fokus fra de større medier. Ligesom de lokale medier dækker festivalen intenst, som det også sker omkring andre festivaler ude i landet.

Der er sket et enkelt nyt tiltag fra Danmarks Radio for nylig, hvor P2 hver uge fremover vil dække folkområdet. Det sker bl.a. med baggrund i trioen Dreamers’ Circus store succes ikke mindst i udlandet. Men meningen er, at der skal fokus på folkemusikken i det hele taget.

Fotos fra Den Gamle By, Aarhus: Per Dyrholm

Det kan ikke siges for tit, hvor stor betydning den digitale RadioFolk med bl.a. Katten i Sækken-programmerne har. Der er produceret over 100 af dem indtil nu, og kanalen køres af musiker, producer med mere Morten Alfred Høirup For nylig afholdtes en støttekoncert til fordel for RadioFolk, hvor en lang række danske spillefolk spillede gratis, og det var en virkelig dejlig koncert.

Vi har uden tvivl meget god folkemusik & rootsmusik i vente også i 2023 ude på spillestederne, og vi vil her på rootszone.dk følge så meget med, som vi magter. Ofte kommer jeg til at tænke på alt det, vi ikke når, fordi det ikke er vores betalte arbejde. Men jeg synes, at vi tilsammen – Claus Hellgren, Nils Thorlund, Allan E. Petersen, Per Dyrholm og undertegnede – når vidt og bredt omkring i musikken, fordi vi er så forskellige og har diverse blandede musikinteresser. Forhåbentlig synes I også det?

Glædelig jul – nu holder vi en lille pause og er tilbage efter nytår.

 

Kærlig hilsen Lissen og de andre.