Nikolaj Busk og Ale Carr fra Dreamers' Circus Foto: Claus Hellgren Larsen

Nikolaj Busk og Ale Carr fra Dreamers’ Circus Foto: Claus Hellgren Larsen

Der var kø på den røde løber og hen ad fortovet uden for Absalon på Sønder Boulevard – den tidligere kirke, der danner rammen for en masse ting på Vesterbro og lørdag aften altså for Danish Music Awards Folk 2015

Efter nogen tid lykkedes det de fleste at få en siddeplads, mens ROD dannede dejlig musikalsk baggrund oppe fra balkonen. Steen Dahl, formand for Folk Danmark, bød velkommen og introducerede også aftenens konferencier, den veloplagte og humoristiske Huxi Bach. Han konstaterede, at ”vi var alene hjemme”, og lagde dermed op til en aften med masser af sjov og spil(opper) og uden de voksne…

Lukkif og Rumpistol indtog scenen og diverterede med spændende musik, og så skulle vi til ”pipfuglene”, som DMA-priserne kaldes. Første pris var Årets Nye Talent, der lidt overraskende blev Elmøe & Hoffmann. Overraskende fordi de kun har spillet folkemusik i omkring et år, men altså allerede har markeret sig fint med nyskabende musik. ”Man føler sig utrolig velkommen i folkemusikken”, sagde de fra scenen.

Ditte Fromseier Hockings Foto: Claus Hellgren Larsen

Ditte Fromseier Hockings Foto: Claus Hellgren Larsen

Årets Spillested blev Folk Roskilde, og det skabte kæmpestor glæde hos ildsjælene fra det gode og mangeårige spillested. Næste musik blev leveret af Mikael K og Klondyke med vedkommende sange og med Lasse & Mathilde med på scenen. Et glædeligt gensyn. Tingluti-prisen på 10.000 kr. gik til den rumænske spillemand George Mihalache, der er bosiddende i Danmark.

Blandt de fem dygtige, nominerede komponister var det Ale Carr, der løb med prisen for ”Second Movement”, måske stærkt sekunderet af sin bandkammerat Nikolaj Busk, som han også gav sin del af æren. Foruden pipfuglen fik han af DJBFA desuden en uges ophold i NYC

Næste musikindslag kom fra Christian Alvad, der selv var nomineret for albummet ”Ballader til låns”. Han blev introduceret med humor og vid, som han også selv fortsatte. Hans guitarspil var naturligvis en fornøjelse, ligesom den unge musiker, der var med på mundharpe. Benny Holst, der synger en af sangene på Alvads album, kom på scenen og sang, hvilket også var en fornøjelse.

Tove de Fries kunne ikke selv være til stede, men Traditionsprisen gik til hende. Selv om hun ikke havde regnet med prisen, kunne Mads Kjøller Henningsen alligevel holde hendes takketale. Den gik mest på, at hun egentlig ikke ser grund til, at netop hun skulle modtage prisen. Men det skulle hun, netop for sit utrættelige arbejde med en større gruppe violinspillende børn på Fanø.

At Ditte Fromseier Hockings fik prisen som Årets Musiker/Sanger føltes helt rigtigt med tanke på alt det, hun konstant præsterer som både musiker og de seneste år også som sanger. ”Så her står jeg”, sagde hun fra scenen og så meget glad ud. Bagefter blev publikum i det store, fine rum præsenteret for endnu en overraskelse, nemlig et helt nyt band, men fyldt med folkemusikkapaciteter. Micro Moon består af Nikolaj Busk, Hal Parfitt-Murray, svenske Erik Rydell (fra Nordic) og Lea Havelund på cello. Deres korte koncert blev en ren opvisning og vakte også fortjent begejstring.

Rasmus Lyberth Foto: Claus Hellgren Larsen

Rasmus Lyberth Foto: Claus Hellgren Larsen

Også Ramus Lyberth blev naturligvis utroligt glad for at få prisen som Årets Sangskriver for sit album, ”Nysgerrighed som Styrmand/Alaatsinaassuseq Aquttoralugu”, selv om vi med hans egne ord ”ikke forstår en skid af, hvad jeg synger. Men det kommer fra hjertet”. Og så skulle han ellers nå toget hjem til Odense.

Som rosinen i pølseenden blev det et af landets mest roste bands – og fantastiske musikere – der fik prisen for Årets, Udgivelse. Ikke så overraskende blev det Dreamers’ Circus, der igen rendte med den pipfugl for deres andet album ”Second Movement”. De konstaterede, at de nok hellere måtte lave et tredje album. Ja, mon ikke! DC-drengene Nikolaj og Ale (Rune Tonsgaard var i Tyskland) takkede bl.a. og helt naturligt Erling Olsen fra Go Danish Folk Music, der står for en masse af de danske folk-udgivelser.

Tove de Fries i sit rette element. Foto: Per Dyrholm

Tove de Fries i sit rette element. Foto: Per Dyrholm