De første navne er klar til årets festival i Tønder 23.- 26. august, og det bliver ”festival som aldrig før”, som TF selv skriver det på hjemmesiden tf.dk. Festivalpladsen bliver det absolutte centrum, som man nu skal købe armbånd til, og for det får man adgang til fem scener, bl.a. en ny open-air scene med 5000 pladser og et belgisk spejltelt.

 

Runrig og The Guthrie Family er blandt årets hovednavne. Ikke umiddelbart udtryk for den nytænkning, der er varslet, men det er fine og populære navne. Runrig er altid publikumsfavoritter, og her i 2012 fejres 100-året for folklegenden Woody Guthries fødsel, derfor Arlo G. med søn Abe G., datter Sarah Lee Guthrie og svigersønnen Johnnie Irion.

 

Til gengæld kan man godt sige, at Lukas Graham er lidt af et scoop. Han (og bandet) har siden efteråret taget hul på en sensationel karriere med masser af koncerter og et storsælgende album. Men Lukas Graham kan også sin irske folkemusik, selv om han lige nu først og fremmest er kendt for sine soulpoppede sange, der hitter vildt. Han har irske rødder og har i øvrigt besøgt TF i årevis, så det er ikke spor underligt at se ham på programmet. Ikke med sit faste band, men med de to unge, traditionelle musikere Ross Couper fra Shetland og Tom Oakes fra England.

Tønder Festival går forståeligt nok efter både at tiltrække et yngre publikum (uden at miste det gamle), går også efter at tilgodese og ‘nurse’ de mange unge talenter, ikke mindst de danske. Så mon ikke vi kan forvente flere af dem? Lige nu er kun The Eclectic Moniker publiceret, men ifølge radioprogrammet ‘Madsen’ kommer Cody også.

 

Udover familien Guthrie er flere amerikanske navne nu officielle: Sangerinden Eliza Gilkyson fra Austin, Texas, Meschiya Lake & The Little Big Horns, New Orleans, og Deer Tick fra Rhode Island kommer tilsammen med en broget musikbuket. Desuden de fire canadiske kvinder i Oh My Darling med ”prærierødder mikset med bluegrass, old time og masser af personality”. Fra England kommer (endelig igen) Plainsong med bl.a. Iain Matthews og Julian Dawson, ahab, som sikkert gentager succesen fra sidste år, fra Skotland kommer Skerryvore igen og også debutanterne Mànran, der fra starten i begyndelsen af 2012 har haft kæmpesucces med deres store, gæliske sound.

 

Tønder Festivals mantra er stadig Hand Made Music, og som altid defineres det meget bredt, i år med genrenavne som indie, alternativ country, americana, folkrock, akustisk folk og songwriters. På den måde er der egentlig intet nyt under solen – heldigvis! Og så alligevel. Men det nye er måske mere, at netop genrer som indie og americana er blevet storspillere på det internationale musikmarked og får rigtig stor opmærksomhed i radio og trykte medier – og ved at ramme helt rigtigt, både på grund af stor erfaring og kærlighed til musikken, og også fordi det er et mustr at tænke endnu mere ud af boksen for at skabe en dynamisk og spændende festival – så bliver TF i år, er jeg overbevist om, mere spændstig og spændende end før. Naturligvis også på grund af de nye tiltag omkring festivalens rammer, som mere end før skal fungere som et atmosfæreskabende univers med en både intim og fortættet stemning.

 

Nogle af byens scener er af samme grund sløjfet, men der vil fortsat være koncerter, som man skal købe billet til, i Tønder Kunstmuseum, Kulturhuset og Visemøllen – og formodentlig også i Hagges Pub.

Vejen frem er afstukket, og det er intentionen, at Tønder Festival fremover skal positionere sig mere entydigt og indrette sig på fremtiden – for ellers er der måske ingen fremtid. Men heldigvis er FOLK i ordets brede betydning også fremtidens musik. Ikke sandt?

Kursen er sat, og den ser god ud. Vi glæder os til, at flere navne bliver ‘afsløret’ i løbet af maj og juni.

 

http://www.tf.dk/pages/page.php?id=19&set_menu=19&setLanguage=dansk