Den solide, traditionsbærende Edinburgh-gruppe Malinky har i det forløbne år fejret deres 20-års fødselsdag. Det skete bl.a. med udgivelsen af noget så efterhånden sjældent som et dobbeltalbum. Dette album, der er udgivet på pladeforlaget Greentrax, har fået titlen ”handsel”. Mystisk og lidt tyskklingende titel, måske? Informationshæftet oplyser heldigvis os ukyndige, at en ”handsel” er en lille held-og-lykke-gave til specielle lejligheder.
I dette tilfælde er det Malinkys fødselsdag, som er den særlige lejlighed, og den fejres ved at give stemmer til en masse gæstesangere og ved at se tilbage på årene 1998-2009. Første del af albummet består af 13 sange og indeholder gæsteoptrædener fra hhv. tre ældre og tre yngre sangere – de sidstnævnte er hver taget under vingerne af en af bandets tre vokalister, Steve Byrne, Fiona Hunter og Mark Dunlop.
Anden del af albummet byder på 14 optagelser og indspilninger fra bandets første 10 år, heriblandt et indslag fra Malinkys optræden på Tønder Festival 2000 med et bandets oprindelige medlemmer, Karine Polwart, i forgrunden. ”Fishermans Wife” hedder nummeret.
Gruppen, der altså blandt andet har talt Karine Polwart, har nu kun to af de oprindelige medlemmer tilbage, nemlig Steve Byrne (sang og diverse strengeinstrumenter) samt Mark Dunlop (sang, fløjter og bodhràn). Desuden tæller kvartetten i dag Fiona Hunter (sang og cello) samt Mike Vass (tenor guitar, violin og sang). Til indspilningen af ”handsel”, har man suppleret med bassisten Euan Burton.
Til pladen hører et prisværdigt grundigt og informativt informationshæfte, der bl.a.oplyser, at Malinky startede som fire mennesker med en fælles ide, som må siges stadig at holde. De ville fremføre et skotsk sangbaseret repertoire i en tid, der ellers var domineret af instrumentalgrupper.
Der er grund til at dvæle lidt ved det for folkemusikelskere vigtige Greentrax Recordings. Det blev skabt i 1986 af den pensionerede og stadig nulevende, politiinspektør, Ian Green, der selv spillede sækkepibe og var folkemusikansvarlig på en lokal skotsk pub. Han solgte desuden CD’er i Edinburgh Folk Club og brugte efter sin pensionering en del af pensionen på at etablere et pladeforlag, som en konkurrence på BBC Radio Scotland fandt et navn til. Greentrax er et eldorado for folkemusikelskere: McCalmans, Dick Gaughan, Sheena Wellington, Malinky og mange flere.
Mens vi er ved historien, kan man også nævne, at Malinky startede tilbage i oktober 1998 for at bakke Karine Polwart op. Hun skulle optræde sammen med historiefortælleren og harpenisten Robin Williamson i Edinburgh Folk Club 10 dage senere.
Gruppen havde en lille pause i årene 2011-12, men er heldigvis tilbage i topform. Øvelse gør stadig mester, og det er til at høre på dobbelt- CD’en, at gruppen bare bliver bedre og bedre. Dog har det ikke været nogen dårlig ide at tage gæstesangere med på den første CD, for det sikrer afvekslingen, og der er fundet fremragende stemmer frem. Ellie Beaton fra Rothienorman i Aberdeenshire var kun 16, da hun sang ”Sleepytoon”, plade 1’s fjerde nummer. Hvem påstår, at folkemusikken ikke får frisk blod! Mit personlige favoritnummer er det femte nummer, ”True Lover John”, hvor irske 75-årige Len Graham (Skylark) fra County Antrim med sin sprøde stemme forgylder teksten om elskeren, der forsvinder pist væk, når hanen galer – og det gør den dumme hane alt for tidligt!
Et dejligt dobbeltalbum, der må være et must under juletræet for yndere af den keltiske sangtradition!
Øverste foto: AMD Photography