Gider amerikanerne høre et dansk band spille americana med twang-guitar og tex mex krydderier? Ja, hvis der følger energi, popsnedkeri og en god portion vildskab med.

Leaving A Small Town var et ud af mange danske bands, der havde sat kursen mod verdens største musikbranchefestival South By Southwest 2010 i Austin, Texas. Allerede på deres første job på spillestedet Gingerman i Austins centrum var det tydeligt, at publikum kunne lide, hvad de hørte og så. Publikum i denne sammenhæng var vel at mærke et sammenrend af musikbranchefolk fra hele verden og især USA. På South By Southwest drejer det sig om at spille så mange showcasekoncerter som muligt og blive set og hørt af så mange branchefolk – særligt inviterede eller ej – som muligt.

Dagen efter spillede Leaving A Small Town på det legendariske spillested Threadgill’s til et udendørs arrangement, hvor også rocknavne som Choir of Young Believers og Asteroids Galaxy Tours var på plakaten.

Speeddating for musikbranchefolk

Den texanske sol skinner mildt over så vel Threadgill’s som Leaving A Small Town.

Niels Chr. Simmelsgaard, guitarist, sangskriver og hovedarkitekt i bandet, er efter selve koncerten klar til den anden og lige så vigtige del af opgaven, nemlig at snakke og netværke.

“Vi skal naturligvis spille og gøre det så godt, vi kan. Men vi skal også sørge for at være opsøgende og snakke med de rigtige folk efter koncerten. Der er noget speeddating over det, og det er ikke uvæsentligt at have sin elevator-salgstale klar,” siger Niels Chr. Simmelsgaard.

“Jeg synes, folk tager vildt godt imod vores band, og der er en helt ærlig interesse for musikken. Vi håber selvfølgelig at blive hørt af så mange som muligt, så vi kan komme tilbage. Og så håber vi på en publishingaftale eller lignende. Vores musik er for eksempel ret oplagt til film.”

Var i Austin i efteråret 2009

Niels Chr. Simmelsgaard føler sig allerede godt hjemme i Austin. Leaving A Small Town er nemlig ikke fuldstændig ukendte herovre. De var i Austin i efteråret 2009 på sangskriverprojektet House of Songs, som bliver ledet af sangskriveren Troy Campbell og er et udvekslingssamarbejde med de danske komponistorganisationer DJBFA og Danske Populær Autorer, DPA.

Det ophold gav et solidt rygstød til Leaving A Small Town. Dels har det betydet, at deres debutalbum “Leaving A Small Town” er blevet spillet på diverse amerikanske radiostationer, dels at deres musikvideoer er blevet vist herovre, og dels at de rent faktisk har prøvet at stå foran et amerikansk publikum.

“Vores musik har en del surf og mexicana, og det passer meget godt ind herovre. I Danmark er det måske en niche, men det er det ikke her. Folk tog virkelig godt imod os. I efteråret spillede vi blandt andet et sted, der var fuldstændig pakket, og folk var helt vilde. Vi kendte ingen af dem, der var der. Men det var et drømmepublikum. Det er jo svært at få et drømmepublikum, og man skal sætte pris på det, når det er der! Det var sgu stort, og vi kunne virkelig bruge det til at komme videre på,” fortæller Niels Chr. Simmelsgaard.

Opholdet på House of Songs fik han og Stinne Tornøe Frederiksen, bandets sangerinde og medkomponist, også meget ud af. Ideen med House of Songs er at skabe samarbejder mellem sangskrivere og sætte forskellige co-writing-processer i gang. For Leaving A Small Town betød det blandt andet en sang, der blev skabt i Austin, lynindspillet og endte med at komme på playlisten på DR’s P4 i december.

Poul Krebs som fødselshjælper

Navnet Leaving A Small Town er ikke tilfældigt. Både Stinne Tornøe Frederiksen og Niels Chr. Simmelsgaard kommer fra små jyske byer og er flyttet til Århus for at få gang i en musikkarriere. Næste skridt er at få bandet ud i verden med USA som oplagt mål.

De to mødte hinanden på sangskriverscenen “Writers Club”, som Niels Chr. Simmelsgaard har ledet nu i godt fem år. Det blev til en stribe sange, som Niels på et tidspunkt præsenterede for Poul Krebs. Det endte med, at deres debutalbum “Leaving A Small Town” udkom på Poul Krebs’ nye pladeselskab. Samarbejdet er fortsat, og Poul Krebs, der også var med på årets South By Southwest-festival, er også en af de afgørende initiativtagere til House of Songs-projektet. Troy Campbell – der i øvrigt sammen med en stribe øvrige Austin-sangskrivere kommer til SPOT 2010 – var en flittig gæst på Krebs’ tidligere sangskriverprojekt Song Island på Samsø.