Årets irske festival i København er på trapperne, og den fejrer sit 40 års jubilæum med fire store navne på plakaten. Det er et virkeligt top line-up, festivalen præsenterer 2. og 3.november på Vanløse Kulturstation:  Karan Casey og Dervish fredag aften samt Cara Dillon og Altan lørdag aften.

Cara Dillon

Man må sige, at det er fire af de allerbedste irske sangerinder, der spiller hovedrollerne i år. Alle fire – Mairéad Ni Mhaonaigh, Jordan, Casey og Dillon, har i de seneste to-tre årtier beriget den traditionelle, irske musik med hver deres indlysende talenter, fortolkninger og sangskrivning. At have disse fire kvindelige musikere med så fine og forskellige stemmer og deres musikere på scenen i løbet af to dage – det er da et scoop.

Ni Mhaonaigh startede Altan i 1987 med sin mand, nu afdøde Frankie Kennedy fra Belfast, og de fik succes som duo med traditionel musik på hhv. violin og fløjte og oftest sunget på irsk/gælisk. Siden Kennedys alt for tidlige død har hun stået i spidsen for Altan, der havde udviklet sig til et band, som har repræsenteret irsk musik over hele verden og udsendt mange albums. Mairéad Ni Mhaonaighs indtagende stemme, violinspil, personlighed og elegance indrammes smukt af Altans andre fire musikere.

Cathy Jordan

Cathy Jordan har været sangerinde i Dervish siden 1991, og både hun og bandet har spillet på festivalen før foruden på alverdens andre. Også hun er begavet med en usædvanligt dejlig stemme, som hun også bruger i bandet The Unwanted. Dervish har ligesom Altan for længst fastslået deres topposition i det mangefarvede, irske musiklandskab, har udsendt en masse albums og slået deres folder over hele verden.

Cara Dillon er blevet en af Irlands populæreste sangerinder med sin sødmefulde stemme og udstråling, og priserne har stået i kø, bl.a. Meteor Best Irish Female i 2004. Hun spiller sammen med sin mand Sam Lakeman, der akkompagnerer hende på klaver og guitar, og de har seks albums bag sig, det seneste, ”The Wanderer” fra 2017.

Karan Casey (øverste pressefoto) startede sin karriere med at synge jazz i Dublin, mens hun studerede sang og klaver. I New York slog hun sig sammen med det irsk-amerikanske band Solas fra 1996-99, men 2000 fortsatte hun med en solokarriere hjemme i Irland. Hun har udsendt seks soloalbums foruden to sammen med guitarist og sanger John Doyle. Også hendes stemme og nærvær har begejstret publikum verden over.

Altan

CPH Irish Festival indbyder også til to musikfilm, jamsessions og irsk ceíli-dans før koncerterne. I cafeen kan man komme til fredagsbar kl.16.30 og se filmen The Yellow Bittern om den irske sanger Liam Clancy. Bagefter er der session, hvor alle, som kan spille irske melodier, er velkommen til at tage sit instrument med. Som de fleste nok ved, er en session eller jamsession en uhøjtidelig, hyggelig sammenkomst af musikere, som spiller sammen på tværs af bands og landegrænser, og både amatører og professionelle kan deltage.

Lørdag hedder filmen Natural Grace, en dokumentarfilm om den irske fiddler Martin Hayes. Dark Green School of Irish Dancing byder op til instruktion i irsk dans, og alle, der har lyst, kan deltage i fællesdansene. Der er bestemt lagt op til en flot udgave af Copenhagen Irish Festival, som det er lykkedes at gennemføre nu (snart) 40 gange.

Giv dig selv en weekend med fremragende musik, fede film, dans og sessions – og den helt særlige form for sjov & hygge: Craic. Billetter (kr. 350 pr. aften) hos billetto.dk. Festivalen støttes af Statens Kunstråd, Culture Ireland, IFI, The Arts Council, Irish Embassy, Tourism Ireland, Tullamore Dew og O’Hara’s. Se alt om festivalen på www.irishfestival.dk