Årets fedeste titel

Om ikke andet så skal Elof og Wamberg have stor ros for det herlige navn, de har givet deres første album: ”12 ornli’ syge tracks for ‘ukulele og kontrabas”.

 

MEN, MEN, MEN:

De skal bestemt have ros under alle omstændigheder, for aldrig har en ukulele lydt så sygt fedt som her, og Nikolai Wambergs bas er en flot klangbund. Alene det gør de ornli’ syge tracks – spillet af et par raske drenge – meget værd at lytte til. Men det er de under alle omstændigheder.

Til tider lyder ukulelen som en harpe, bassen får mig til at tænke på NHØP, legendariske Niels-Henning Ørsted Pedersen, og indimellem får vi også fornøjelsen af Wamberg på violin.

Fra start til slut oplever man en harmonisk stemning med fred og fordragelighed i luften. Man føler sig hensat til en yndig have, hvor man ligger under et skyggefuldt træ og nyder musikken. Samtidig er jeg sikker på, at en dosis ornli’ syge tracks vil være præcis det, man har brug for med jævne mellemrum igennem et mørkt efterår og en kold vinter.

Der er så meget ynde og lethed over de fleste numre, ikke mindst takket være dette lille mærkelige instrument – ukulelen – som måske aldrig før er blevet taget så alvorligt, som det gøres her af Tobias Elof. Men på let og elegant vis.

Der er flere traditionelle numre, bl.a. den meget friske JF Polka, som krydres af hele 40 sekunders glad fløjten. Elof står for fire numre, Wamberg for tre, og så rundes der af med den smukkeste udgave af ”Solen er så rød, mor”, man kan tænke sig.

 

Sådan siger de selv

Egentlig taler denne fine forklaring fra duoen for sig selv. Citat:

”Langt inde i den dybe, danske jungle er vokser det største og det mindste træ. På det største kan man med den rette intention og dristighed i den rette sæson med den rette snedighed finde det mest velklingende omend noget klodsede instrument, som kan spille dybe toner, og som man kan have som ven hele livet.

På det lillebitte træ vokser et lillebitte instrument, som er så sjældent, at det aldrig har fået plads i et symfoniorkester. Det kræver sin mand at camouflere sig tilstrækkeligt for at snige sig ind på dette miniaturefænomen og plukke dets frugter.

Det har taget os mange år og forsøg, men nu er ekspeditionen lykkedes, og vi er stolte af at præsentere den første danske duo med ‘ukulele og kontrabas!”

 

27-årige Nicolai Wamberg er en voldsomt veluddannet musiker fra Folkemusiklinjen på Syddansk Musikkonservatorium (på kontrabas og violin), og han har også studeret verdensmusik i Göteborg og ungarsk folkemusik på Franz Liszt Akademiet i Budapest. Tobias Elof på 23 år er studerende på Syddansk Musikkonservatorium og har som den første i Danmark ukulelen som hovedinstrument. Han underviser allerede nu i det, også på festivaler i udlandet. Hans store inspiration er en virtuos udi instrumentet, nemlig canadiske James Hill, som han har besøgt. Begge musikere er med i flere andre sammenhænge.

De præsenterede ”12 ornli’ syge tracks” midt i august sammen med nogle af deres musikervenner ved en meget stemningsfuld og varm koncert i et proppet Literaturhaus i København.

 

GO’ Danish Folk Music: Elof og Wamberg: ”12 ornli’ syge tracks for ‘ukulele og kontrabas”