SVER-FrydDen svensk-norske kvintet Sver har i sin nuværende konstellation rejst rundt og diverteret med sin musik siden 2008, og et par år efter sendte de deres debut-cd på markedet. Først nu foreligger opfølgeren med titlen ”Fryd”.

Instrumenteringen hardingfele, violin, viola, toradet trækharmonika, guitar og diverse slagtøj antyder en nutidig fortolkning af traditionerne, og det er præcis, hvad vi præsenteres for. Ikke blot i form af opdaterede arrangementer, men også med nykomponeret instrumentalt materiale med udspring i den traditionelle musik. Blot en enkelt traditionel melodi fra Hallingdal i Norge har fået plads på sætlisten.

Man kunne kalde det både ambitiøst og modigt at betitle sit udspil ”Fryd”, men bukserne holder. Visse puritanere vil måske nok mene, at arrangementerne er lige vel ungdommeligt frembusende, for man kan ikke beskylde de fem spillemænd for at komme listende forsigtigt i vejkanten. De kunne med fuld ret have kaldt pladen for ”Energi”. Netop den pågående og energiske fremdrift er det første indtryk, når tonerne springer ud af højttalerne. Javel, de her gutter vil dæleme ikke bare hyggespille til rødvin og stearinlys.

Nok bliver der ind imellem gearet lidt ned – hvilket også er nødvendigt af hensyn til de kontrasterende oplevelser – men de får hurtigt skovlet godt med kul på igen. De kan slet ikke lade være. De lever tydeligvis bedst og mest frydefuldt i den musikalske yderbane. I et forsøg på at relatere til hjemlige fænomener dukker Serras op i denne anmelders bevidsthed, i hvert fald vurderet på energi og fremdrift. Sammenligningen holder nu også vand med hensyn til teknisk og musikalsk overskud, for Sver har i høj grad greb om tingene. Tæt, præcist, sikkert og gyngende raser de fremad uden hensyn til, om frisuren holder.

Vurderet på kreativiteten i arrangementerne må Sver se sig tynget af det faktum, at ikke mindst den svenske folkemusikscene allerede i 1970´erne blomstrede voldsomt med interessante nyfortolkninger og arrangementsmæssig nytænkning. Set i det lys er der ikke revolutionære tiltag at hente her, men energien og overskuddet hos disse fem styrvolter kan nu også sagtens gøre det.

Frisk vind i frisuren og et godt los i agterspejlet. Fyre og furier, så er der hyl i harpen!

CD: Sver: “Fryd” – Folk Hall Records.

http://www.sverfolk.com/