cd-songs-for-iris”Mending” betyder reparation, altså det at lave noget, der er gået i stykker. Og det er netop, hvad den unge velsyngende danske gruppe med det usædvanlige navn, ”Songs For Iris” har til hensigt med denne deres tredje udgivelse. De deler her nogle af deres erfaringer og tanker om noget, der gik skævt, med publikum. Og de har selvsagt en forventning om på denne måde også at berøre andre menneskers erfaringsunivers med genkendelse, ideer, tip til reparationer og overvejelser om, hvad der kunne gøres anderledes….

Pladens 8 engelsksprogede numre bevæger sig omkring det almenmenneskelige og genkendelige tema: sorg og vrede i forbindelse med tab og svigt. Forsangeren i gruppen, den velsyngende Heidi Mattsson, har i det forløbne år mistet sin far, der havde et alkoholmisbrug, og man fornemmer hendes historie bag flere af de smukke sange.

Sangene kræver et godt ordforråd på engelsk, men teksterne vil – i lighed med gruppens øvrige sange – være at finde på hjemmesiden: www.songsforiris.dk, når pladen udgives 30. september. Navnet på gruppen hentyder til Iris, der var Heidi Mattssons bedstemor. Hun inspirerede, som den første, sangerinden til, i en meget ung alder, at skrive sine egne sange. Hver gang Heidi besøgte Iris, medbragte hun et kassettebånd, hvorpå hun havde indspillet nye kompositioner. Da Iris gik bort, fik hun flere af båndene med sig i graven.

Songs for Iris har lagt nogle meget charmerende videoer på Youtube. De bør absolut ses, og de lyser af en spilleglæde, optimisme og iderigdom, der ikke hæmmes af de ofte alvorlige tekster. Genren er kaldt folk-pop-country, og ind i mellem kan det hele godt blive lidt for ”smooth” og lækkert, ligesom gruppens tekstunivers kan blive lidt snævert, koncentreret omkring egen nærmeste horisont, kærlighed og stærke følelser. Men et nærmere studium af teksterne afslører også, at gruppen har noget på hjerte, når det gælder om at finde sine ben i det vanskelige liv. En af de smukkeste tekster, synes jeg, er ”Old Man”, om søgen efter en sikker havn. I ”Ghost from the Past” handler det om de indre dæmoner, vi alle bærer på, og som kunne skræmme fremtidige venner og kærester væk. Eller ”Mr. Recordman” i en slentrende 30´er-stil med et sjovt budskab om kunstens ufortjent trange kår. Det hele sluttes af med den stærke, personlige sang, ”For The Better”, der er direkte henvendt til faderen. Han troede ikke selv på et liv efter døden, og det er svært at sige, hvor han er nu. Men spørgsmålet, som stilles i sangen, er, hvorfor han valgte vejen mod afgrunden.

Den spillemæssige uddannelse og kunnen er helt i top og bringer mindelser om det bedste i amerikansk folk-country.

Songs for Iris er:

Heidi Mattsson – Vokal og Akustisk guitar
Mads Nyland – Vokal og Akustisk 12-strenget guitar
Jakob Ambeck Vase – Vokal og Cajon
Torben W. Pedersen – Bas
Gertrud Joyce Borchsenius – Violin