raycoopercdRay Cooper er især kendt som mangeårig musiker i Oysterband, som han forlod for at stå på egne ben som singer/songwriter. Han udgav i 2010 soloalbummet Tales of Love War & Death by Hanging, som var en blanding af eget og traditionelt stof med inspiration fra både engelsk, skotsk og svensk folkemusik.

Cooper har boet i Sverige gennem ca. 10 år, og også på dette nye album leger han lidt med traditionel svensk folkemusik. Det sker med den egenkomponerede Maarit’s Waltz, som afslutter sangen The King’s Birthday og med Grind Hans Jässpodspolska efter Böll Olle (Rättvik), som lægger melodi til en god del af sangen When the Curtain Falls.

Cd’ens fundament er imidlertid Cooper som romantisk sanger og sangskriver. Han udtaler selv, at cd’en handler om hans personlige historie og om Europa. Der er mange løse fragmenter fra hans rejser som musiker i Europa og fra hans skotske rødder såvel som fra hans liv i Sverige. Coveret viser Cooper i en brostensbelagt gyde med overtøj på – tydeligvis på rejse. Cd’ens titel hentyder for øvrigt til Friedrichstrasse Station i Berlin før Murens fald, som man kaldte Tårepaladset, fordi vestberlinerne dér tog afsked med familie, som de havde besøgte i øst.

Instrumentalt favner Cooper bredt og akkompagnerer sig selv på guitar, cello og mundharpe – foruden en række andre instrumenter som kantele, harmonika, basguitar, mandolin og percussion. Det er imponerende og lidt usædvanligt, at en sanger også har så intenst et forhold til det instrumentale, og det lader sig høre i de meget færdige og velproducerede arrangementer.

I øvrigt medvirker Gustav Andersson (tangentinstrumenter), Rowan Godel (vokale harmonier) samt Jenny Tidman og Patrik Andersson på violiner.

Cd’en og Coopers sang er troværdig og vellykket, både tekstmæssigt og musikalsk, og selv om cd’en samlet er mindre folkpræget end hans første soloalbum, bør det alligevel kunne vinde gehør hos mange danske folkentusiaster.

Han kan opleves live i de kommende dage, da han er på turne i Danmark og spiller i henholdsvis Silkeborg, Randers og Aarup.

 

2014 (Westpark 87267)
www.raycooper.org