De fire medlemmer af kvartetten ”Kraja” synger så rent og klart som kildevand på deres tredje album, ”Brusand hav”. Dog er der meget lidt variation på albummets 15 numre. Smukt lyder det, når Frida Johansson, Linnea Nilsson og søstrene Eva og Lisa Lestander synger a cappella. Lyden er umiskendelig svensk, og de fire stemmer klinger let og lyst som en svensk sommernat. ”Kraja” har efterhånden eksisteret i ni år og har tidligere udgivet to albums, primært med svenske folkesange. På ”Brusand hav” har de fire medlemmer skrevet en del af både tekster og musik selv, ligesom de selv står for arrangementerne bag albummets 15 numre. Og de kan deres kram, de fire svenske sanglærker, det skal der ikke herske tvivl om.

A cappella med instrumenter

Om ”Brusand hav” er et a cappella-album står åbent til diskussion. På fire af numrene er der nemlig instrumentale islæt fra henholdsvis slagtøj, guitar og sopransaxofon, men instrumenterne falder godt ind sammen med de fire stemmer, der også fungerer som instrumenter på numrene.

Men uanset hvor smukt Eva og Lisa Lestander, Frida Johansson og Linnea Nilsson synger, så bliver de 15 skæringer noget ensformige i længden, og man skal være mere end usædvanligt glad for a cappella-sang, for at Brusand hav” flytter ind på favoritlisten. Er man til gengæld helt pjattet med firstemmig sang uden musikalsk ledsagelse, er ”Brusand hav” et godt bud på årets julegave-cd.

Kraja: Brusand Hav (2011) Westpark Music

http://www.kraja.nu/

Af Helene Overgaard Krüger