Hvad er der tilbage af lys på Jorden, når Solen ikke ses på himlen? Stjerner, lyn, elektrisk lys eller lyset i sindet, også kaldet kærlighed. Pianisten Julian Svejgaard har sat nattens lys i musik.

Julian Svejgaard bevæger sig på tværs af de musikalske verdener, den klassiske, jazzens, folkemusikkens og i hvilken, han ellers finder på at bidrage. Folkemusikalsk bidrager han i Stundom, Mads Hansens Kapel og Farvergade, altså såvel scene- som dansemusik.

Hans musikalske bredde materialiseres på nærværende udgivelse fra december 2021 med egne kompositioner for soloklaver, iblandet et par fortolkninger af dansestykker fra Fanø. I forsøg på at relatere musikken associerer anmelderen umiddelbart til den franske komponist Claude Debussys impressionisme på tærsklen til modernismen, den svenske jazzpianist Jan Johansson, traditionelle danske og svenske folketoner – og Svejgaard selv.

Rejsen gennem natten strækker sig over et bredt spekter fra dynamisk rytmisk ekspressionisme til lyrisk impressionisme og demonstrerer undervejs den flydende grænse mellem de to ismer. Bredden konkretiseres ved en vekslen mellem melodiske og ostinatprægede passager. Sine steder lyder det, som om klaverets muligheder udvides ved at sætte noget dæmpende på et udsnit af strengene. På enkelte stykker er der i indspilningerne behersket lagt flere lag på for yderligere accentuering af stemninger.

Julian Svejgaard viser sine spilletekniske og udtryksmæssige fine kompetencer med indfølt nærværende udførelser af sine lige så fine kompositioner. Det kan stærkt anbefales at finde en stille stund i stearinlysets skær og hengive sig til ”Lys i Jordens skygge”. For at sige det på vestjysk: Det er dæleme ikke så ringe.

https://www.youtube.com/results?search_query=julian+svajgaard

Julian Svejgaard | Facebook