pinoJuan Pino har spillet trommer med såvel Valravn (2005-2013) som Suna (2003-2011). Bruddet med Valravn og opløsningen af Suna har været direkte inspiration til denne cd, hvis navn kan oversættes til ”Om død og andre ting”. Det at spille i en gruppe, siger Juan, er ikke blot musik. Det betyder også familie, venskab, partnerskab – og formål med livet.

Så her har vi så en hyldest med et dystert klingende spansk navn til afsked, til forandring – og til det lys, der forhåbentlig viser sig på den anden side. Pladen er tilegnet klarinettisten og saxofonisten Søren Koh fra Suna, der ligesom sin kone Malene forlod os alt for tidligt i 2014. Da Pinos cd er indspillet over tre år, medvirker Søren Koh også på pladen. Det samme gør en halv snes andre musikere, bl.a. Juans fætter Ivan. Juan spiller selv såvel guitar som trommer, harmoniker og marimba mm.

Han står selv for kompositionerne, men teksterne er dels af ham selv og dels af hans fætter, onkel og far. Pladen er indspillet så vidt forskellige steder som København, Lausanne, Quito og Reykjavik og er inspireret af forbilleder som italienske Fabrizio de Andre, hip hop, flamenco og Pearl Jam. Så verdensmusik eller folkemusik i meget bred forstand er der måske nok tale om, men med klare udsyn til techno, rap, rock og meget andet – og overalt med en ret hårdslående rytme i centrum, som man må forvente det af en trommeslager.

Juans navn antyder latinorødder, og han er da også født i Ecuador i 1980. 535 millioner mennesker i verden taler spansk. Det er efter kinesisk (mandarin) det mest udbredte sprog i verden. Til gengæld er det faldet noget i danske gymnasielevers agtelse, idet kun 14 % valgte det i 2014. Så der er i teorien lyttere og købere nok til ”de la muerte..”. Sangteksterne er vedlagt, men desværre har jeg aldrig haft spansk, og Googles oversættelser vil nok ikke yde teksterne retfærdighed. Men jeg tror, at ordene er gode og vedkommende. Melodierne spænder lige fra det stille og melodiske til det maskinelt technoagtige med rappede ord i duet med rytmeinstrumenterne.

På hjemmesiden www.juanpino.dk skriver Juan: I sing, I beat drums, I write poetry, I move bodies and this is my website.

CD: Juan Pino y Quemando Palabras cd ”de la muerte y de otras cosas” (Gateway Music)