img374Den amerikanske singer-songwriter Jonathan Byrd begyndte at synge i den baptistkirke, hvor hans far prædikede, og hans mor spillede klaver. Efter fire år i den amerikanske flåde blev han medlem af et rockband, inden han skiftede kurs via sydstaternes traditionelle musik, Siden 2001 er det nu blevet til otte albums fra hans hånd.

Det ottende er indspillet sammen med The Sentimentals og har fået titlen ”Mother Tongue” med et forsidebillede med et delt portræt af Søren Kierkegaard og Bob Dylan. Det henviser til brugen af deres respektive modersmål som inspirationskilde til teksterne på albummet. De to (måske) vidt forskellige personer har det til fælles, at de begge er født i maj måned, og de begge forstod/forstår at bruge sproget. Netop det er også Jonathan Byrds force. Han kigger ofte dybt i samfundet og synger om skæve eksistenser og situationer, som eksempelvis sangen om de hjemløse hunde ”Malchick”, der i teksten handler om den strejfende hund, men måske i virkeligheden handler om de udstødte mennesker i samfundet.

De 13 melodier og sange er alle skrevet af Jonathan Byrd på nær en enkelt, ”Sins Of Your Father,” som MC Hansen har bedrevet. Sidstnævnte har også sat sit aftryk på fire af de øvrige numre som medkomponist. I det hele taget har Byrd og MC Hansen, som begge spiller guitar, haft et godt samarbejde med fin vekselvirkning med et varieret repertoire til følge. Der er stille ballader og romantiske sange blandet med følsomme, vemodige og melankolske toner. Og der er hårdtslående blues, som titlen antyder det i ”There’s A Storm Coming”. Albummets andet nummer ”Natural Supernatural” er som taget ud af en Bob Dylan-CD, både vokalmæssigt, tekstmæssigt og lydmæssigt, ligesom titelmelodien, hvor både Byrd og MC Hansen står for den følsomme vokal.

Jonathan Byrd synger en dejlig munter sang om, ”at han vil ændre verden”, mens MC Hansen synger to af de mere tungsindige og melankolske ballader, ”Sins Of Your Farther” og ”I Thought I’d Seen It All”.

Det er et album med dejlige variationer af americana tilsat lidt country og rockabilly og tilføjet de to singer-songwriteres gode fortællinger. Som sædvanlig med den solide musikalske støtte fra The Sentimentals, som foruden MC Hansen tæller den fortræffelige Jacob Chano på slagtøj og Nikolaj Wolf på bas, der giver dybde til de to guitarister og sangere.

Jonathan Byrd & The Sentimentals kan opleves live i Præstø 23. juni, i Ebeltoft 2. juli og på årets Skagen Festival 3. juli på Torvescenen.

http://www.jonathanbyrd.com/

http://mchansen.com/