En plade med en estisk folkemusiker dumper ind. Interessant. Hvordan er det mon med musikken derovre i det baltiske?

Johanna-Adele Jüssi er en veluddannet violinist med et fyldigt kendskab til traditionerne fra det øvrige Norden – og det er måske pladens svaghed. Hun åbner med tre stykker fra Danmark, og resten er en blanding af traditionelle estiske stykker og egne kompositioner. At dømme efter udvalget her ligger den estiske tradition ikke så langt fra den danske, hvorimod hendes egne kompositioner bærer en del præg af det lidt mere melankolske tonesprog i Sverige.

Sammenlagt giver det en lidt uegal oplevelse hvor enheden alene skabes af den instrumentale sammensætning og Jüssis teknisk høje niveau. Håndtere violinen kan hun nemlig på ganske imponerende vis, såvel teknisk som udtryksmæssigt. Med sig har hun norske Jo Einar Jansen på violin og hardingfele, landsmanden Jalmar Vabarna på guitar, svenske Sven Midgren på violin og danske Nicolaj Wamberg på kontrabas.

Denne sammensætning signalerer jo også lysten til at præsentere et bredt nordisk repertoire, men hvor det måske kan være interessant på Jüssis hjemmebane, daler interessen umiddelbart vurderet i relation til et dansk publikum. Set fra denne stol havde et mere rent estisk udvalg været nok så interessant at lægge ører til.

Hvor ikke bare solisten selv, men hele kapellet kan deres metier, må fornøjelsen søges i dette faktum. Arrangementsmæssigt er der nemlig ikke vovet så voldsomt meget. Kedeligt er et for voldsomt ord i vinterkulden, men der er bestemt ikke gjort forsøg på at udfordre lytteren. Traditionelt og vældigt pænt er det hele, og på den baggrund er det på sin vis kun Jüssis egne kompositioner, der berettiger pladens udgivelse.

Det virker i disse ører, som om musikerne primært har villet præsentere deres tekniske formåen, og i pressematerialet er der da også hovedfokus på deres uddannelsesmæssige ballast. Sådanne betragtninger fører nemt til en debat om effekten af konservatorieuddannede folkemusikere, men den lader vi ligge.

CD: Johanna-Adele Jüssi: “Kiilid” – Go´ Danish Folk Music, GO0812.