Måske ved du ikke, hvad “jaleo” er for noget? Jeg troede faktisk selv, at det var et nyt instrument, da jeg så ordet på pladecoveret. Men udtrykket viste sig at være spansk for de fingerknips og opmuntrende tilråb, der ledsager og er en uundværlig del af flamencotraditionen. Det er Juan Murube, der på ”A Tribute to Paco de Lucia” står for jaleo og taktfaste håndklap.

I øvrigt er guitaren, som traditionen byder, i centrum på Flamenco Passions tredje album. Poul Jacek Knudsen og Mikkel Nordsø tager sig på fornem vis af dette instrument. Bjarke Falgren spiller violin, Mathias Heise kromatisk harmonika, Nicolai Land lægger bas under, og Anders Pedersen klarer cajón, den lille trækasse, man kan sidde og slå rytme på, og percussion. Egentlig er ”Flamenco Passion” en dansk trio, der går helt tilbage til november 2000, men som man kan se, tæller ”trioen” til lejligheden ikke færre end syv musikere.

Trioens første CD kom i 2003, og man kan ikke sige, at de tre ligefrem har oversvømmet plademarkedet siden. Først i 2020 kom CD´en ”Flamenco Passion 2”, og i år er der desuden kommet et par singler. Drivkraften i trioen er, frem for nogen, guitaristen Poul Jacek Knudsen (f. 1963 i København). Han har siden 1995 lidenskabeligt studeret flamencoen og har hvert år endog tilbragt flere måneder i Andalusien for at få musikken rigtigt ind under huden, eller skulle man sige fingrene.

Flamenco er, som nogle nok vil vide, en vanskelig og traditionsrig musikalsk genre. Den har især udviklet sig blandt Andalusiens romaer, men er i dag vidt udbredt. Man hører orientalske, men sikkert også indiske elementer i tonesproget Oprindelig blev flamencoen især fremført af en sanger, men efterhånden er dansen og guitaren kommet til.

Pladen er, som navnet siger, en hyldest til Paco de Lucia (1947- 2014). Han hed egentlig Francisco Sánchez Gómez, men hans kunstnernavn betyder ”Lucias Paco”, og Lucia var hans mor. Lucia var en gudbenådet guitarist, kendt som flamencoens moderne mester. Som femårig gav hans far ham en guitar, og resten er historie. I 1973 fik han sit store gennembrud med LP´en ”Fuente y Caudal”. Hele livet igennem, indtil han som 66-årig pludselig døde af et hjerteslag i Mexico, eksperimenterede han med andre musikalske genrer og spillede bl.a. sammen med John McLaughlin og Al de Meola.

Flamenco Passions hyldest til Paco de Lucia indeholder ”kun” seks skæringer, men alle af seks til otte minutters varighed. Det fjerde nummer, ”Palenque” er skrevet af Paco de Lucia, mens Mikkel Nordsø og Poul Jacek Knudsen står for de øvrige fem. Det er en fornøjelse at lytte til pladen, men du må ikke bede mig om at synge melodierne, der er lange, improviserende og fabulerende og skiftevis, som i jazzen, lader de enkelte instrumenter tage soli for et øjeblik efter at flette sig ind i hinanden. Det er tydeligt, at Flamenco Passion, ligesom deres forbillede, har hentet inspiration fra andre musikalske genrer end flamencoen.

I disse dyrtider er det godt at vide, at man ikke behøver at flyve til Andalusien for at høre den inciterende og fyrige flamenco. Flamenco Passion har netop optrådt på Copenhagen Jazz Festival, og hvis man googler på ”Flamenco koncert – Danmark tour 2023”, er det muligt at holde sig ajour med, hvor de og andre flamencogrupper optræder herhjemme næste gang.