Her er den tredje cd fra et af Danmarks pt. nok mest rejsende bands, og med cden sætter de virkelig en milepæl (min oversættelse af landmark).

På sin færd har bandet siden 2001 rejst den halve verden rundt og haft et antal gæster med om bord. På denne nye cd er der imidlertid ingen gæster, og måske er det ikke tilfældigt: Musikken på cd’en er først og fremmest på en god måde eftertænksom og lavmælt, ja ligefrem en lille smule indadvendt. Sammenspillet er med meget store ører – og man fornemmer, at de tre musikere især finder glæde i det tætte samarbejde som musikere og mennesker. Som tilhører oplever man sig som med på en lytter mere end som genstand for musikudøvelsen.

Det er en ny oplevelse at høre Peter Uhrbrands oktavviolin, som han spiller mange numre på. Det dybe register klæder sammenspillet med Eskil Rommes saxophoner og Jens Ulvsands bouzouki. Herudover spiller Uhrbrand også på almindelig violin, og alle 3 synger de. Der er ikke en finger at sætte på instrumentbehandlingen, og vist heller ikke på det vokale … for også Rommes lidt dogmeagtige sang på 05 “Marsk Stig du skal Danmark rømme” er, skønt ikke ligefrem skønsang, velanbragt i sammenhængen. Man kan godt udtrykke det sådan, at sammenspillet får de 3 musikere til at lyde meget bedre end summen af dem hver for sig.

Med enkelte undtagelser er numrene båret af melodirytme og fraseringer snarere end af grundrytmer, og det bringer mange spændende detaljer frem, som ellers ville drukne.

Færd kan sagtens stå alene – uden gæster. Ja måske er det endda nok så spændende at høre, hvad musikerne i Færd får ud af hinanden, som hvad brydningen med andre musikere og genrer kan bringe frem.

Jeg glæder mig til at høre Færd i koncert.

Færd: Landmark (2010)

tutl SHD 096

www.faerd.com

Michael Sommer