Eddie van Lüthje har på vekslende vis siden 1960erne arbejdet med komposition og som udøvende sanger. Efter en række musikalsk inaktive år har han på det seneste beskæftiget sig med Halfdan Rasmussen-digte af et mere alvorligt tilsnit, end de fleste genkender fra digterens fyldige univers.

Under besættelsen skrev Halfdan Rasmussen 10 digte under indtryk af krigsårene, men udgav dem først omkring 10 år senere i et ganske lille oplag, som for længst er udsolgt. Eddie van Lüthje har sat sig for at genoplive kendskabet til denne nærmest hemmelige digtsamling. Det er sket med en bog om og med de 10 digte og med nærværende cd, begge med titlen ”Hemmeligt forår”. Han fremfører digtene, indpakket i egne melodier og akkompagneret af sin Eddie van Sextet, tilført trompet og cello.

Digtene har varierede udtryk, under indtryk af tiden, men også med håb og med rum for kærligheden. Variationerne ydes ikke retfærdighed i musikken. Stort set uden undtagelser drukner digtene i enslydende anonyme og ufarlige melodier. Der er meget få variationer i melodilinjer, tonearter, taktarter og musikalske arrangementer. Derved glider sangene over i hinanden, næsten uden at skiftet bemærkes.

Eddie van Lüthje vælger at synge langt hovedparten af sangene i C-dur og den samme 4/4-rytme med sin afdæmpede ordinære sangstemme og med de samme lidet kantede anonyme arrangementer. Derved kommer opmærksomheden nemt til at forsvinde, og det hele glider ud i baggrundsmusik. Det er synd for poesien, når dens skiftende farver således ikke bliver udtrykt.

Det kan næsten anbefales bare at læse digtene i bogen, der kan bestilles gennem cba musik på telefon 21 22 80 06.

YouTube Music