Landets nordligste festival klør på, som den nu har gjort i 42 år. Mange gode, gamle navne stiller op, og der bliver som altid gang i musikken både her og der fra 5.- 8. juli.

Carlos Nunez, Pressefoto

Ralph McTell, Tom Paxton, Carlos Nunez Band, The Black Family, The Dubliners, Allan Taylor, Aly Bain & Phil Cunningham, Donnie Munro – engang forsanger i Runrig – og Lars Lilholt Band. Foruden Procol Harum, Oysterband, Povl Dissing og Benny Andersen m.fl.

Jamen, det kan da godt være, at disse navne ikke peger i retning af en ny, yngre profil, men hvad så?

Skagen Festival lægger ikke skjul på, at den gerne vil tiltrække den brede målgruppe mellem 30 og 60, som for manges vedkommende rejser efter bands, de kender, og for andres efter festen i den skønne by Skagen.

De nævnte musikere borger for masser af kvalitet og forskellighed, og ja, også for et reelt deja vu – eller slet og ret gensyn.

Både McTell og Paxton har skrevet sange, der er blevet klassikere over det meste af verden, og som overskrider alle genregrænser. Hvor mange kan egentlig prale af det?

McTell skrev på ganske få minutter, har han engang fortalt, kæmpehittet ”Streets of London”, og har siden spillet det tusindvis af gange, forhåbentlig med glæde (og viden om, at det skæpper i kassen hver gang). Vi publikummer må også indrømme, at vi elsker at genhøre de sange, vi kender rigtig godt. Men heldigvis har denne engelske singer-songwriter skrevet mange andre virkeligt gode numre og er temmelig meget andet end Mr. Streets of London.

Det samme gælder naturligvis amerikanske Tom Paxton, hvis både blide og ramsaltede sange, som han har indspillet i mere end 45 år, har haft stor betydning og stadig rammer ind i hjertet. ”The Last Thing on my Mind” ér en klassiker blandt mange, og alene siden 2001 har fire af den nu 74-årige sangers albums været Grammy-nominerede.

Af de allerede nævnte er den spanske sækkepibe- og fløjtespillende Carlos og hans band de yngste i flokken, men sandelig også blandt de mest originale med deres storladne instrumentalmusik og Carlos flamboyante showmanship. Med sig har spanierne vores egen fløjtevirtuos Michala Petri. Mange år på bagen har både The Dubliners, desværre nu uden Barney McKenna og bandet bag en af verdens største klassikere, Procol Harum.

Sangcirkel og spillemandsmesse

På de store scener i Badmintonhallen og Kultur- og Fritidscentret spiller også navne som Hush, Poul Krebs, Rugsted & Kreutzfeldt og Lis Sørensen, og de er jo og har længe været det beviser på, at Skagen Festival ikke som oprindeligt er forbeholdt folkemusikken. Men populære danske navne som f.eks. Poul og Lis er med til at trække det læs, der handler om at trække et stort nok publikum op til Skagen i (helst) fire eller i al fald tre dage. Ellers løber festivalen ikke rundt.

John Jones fra Oyster Band

Til gengæld præsenteres snesevis af både danske og udenlandske folk & bluesbands på Havnescenen og Torvescenen, blandt mange andre Tom Donovan, Et Encore, der er et glimrende, belgisk band, som kommer igen for nok fjerde gang, David Davies, Anders Mikkelsen og Hans Graaswold, som også skal spille sammen med Tom Paxton på den store scene, Musikorkestret, Harp’n Dobro og ROD! Desuden kan Jydsk på Næsen m.fl. opleves gratis ved spillemandsmessen i Skagen Kirke.

Man kan også glæde sig til Songwriters’ Circle, hvor Tom Paxton, Allan Taylor og de to Oysterbandveteraner Alan Prosser og John Jones synger og fortæller om deres sangskrivning. Det sker fredag aften den 6. juli kl. 20 i Kulturhuset Kappelborg midt i Skagen by. Glemmes skal heller ikke ikke lørdagens traditionelle ceilidh kl. 13, hvor mange af kunstnerne dukker op og spiller på tværs af hinanden.

http://www.skagenfestival.dk/