Foto: Jan Persson

Foto: Jan Persson

Folkesanger i ordets bedste betydning, Peter Abrahamsen, har indspillet endnu et album, og denne gang har han haft fat i endnu et koryfæ, måske et af de største i Danmark. ”Jeg er født på Jyllands sletter” er titlen på hans nyeste, melodiøse og vellykkede album. Som han selv udtrykker det, så har han ”omsmeltet arvesølvet.”

Til albummet har Peter Abrahamsen sat musik til ikke mindre end 13 sange, mens to er  af hhv. Alfred Toft (”Ole sad på en knold og sang”) og Danmarks store komponist Carl Nielsen (”Jeg bærer med smil min byrde”). Alle sangene tager udgangspunkt i et digt af Jeppe Aakjær. Efter at Peter A. lidt tilfældigt fik øje for og lyst til at fortolke Aakjær, opdagede han, at denne var meget mere end den lyse landbodigter, mange måske mindes ham som. Han var også både melankolsk naturelsker og romantiker (”Jeg kysser dine kinder”), ligesom han var socialrealistisk forfatter og i øvrigt stor fan af skotske Robert Burns. Et legat på 1800 kroner gav ham engang mulighed for at rejse ud i Europa, bl.a. til Skotland.

Abrahamsen har sat nogle fine melodier til de i forvejen meget sangbare digte. Nu, hvor denne cd foreligger, synes det helt oplagt, at netop folkesangeren Peter Abrahamsen skulle fortolke folkedigteren Aakjær. Jeppe Aa. har beskrevet sin egen proces så fint og også lidt pudsigt, som man kan læse på cd-coveret:

”Jeg har fra første færd følt mig som folkesanger, og da gælder det om at holde sig i ave. (Nå!?) Jeg ville gerne skabe noget nyt, men ikke mere nyt end at det for den jævne mand lød som halvvejs gammelkendt. Det meste af det, jeg har skrevet, er syngeligt. Og for at jeg kunne være sikker på, at den syngelige rytme ikke slap fra mig under udarbejdelsen, lavede jeg altid efter øret en art barnlig melodi, som jeg sang mine digte frem på. En slags skabelon, som glemtes og kastedes bort, så snart mit digt var færdigt.”

Peter Abrahamsen beskriver det sådan, at Aakjær lavede maskevers – det vil sige, at han brugte en gammel folkemelodi, han kendte, og opbyggede sine vers efter denne skabelon. Men Abrahamsen er gået den omvendte vej: Han har læst de enkelte digte og har så prøvet at regne ud, hvilke sange der måske inspirerede Jeppe Aakjær i sin tid. Som eksempel nævner han  nummeret ”Dorres Sang” versus ”Det var en lørdag aften”, og ”Jeg gik mig ud at vandre”, som egentlig er ”Jeg gik mig ud om kvælden” (Kuk-kuk-valsen”). Sådan kommer det hele til at hænge sammen.

Under alle omstændigheder er der kommet et fint og helstøbt album ud af det, som Peter A. kun kan være glad for og stolt af. Jeg har nydt at lytte til både de gamle digte (Aakjær levede fra 1866 til 1930), som stadig rammer dybt, og til de allerfleste af melodierne. At ”Jeg er født på Jyllands sletter” er blevet så lytteværdig, som den er, skyldes i meget høj grad også de mange dygtige musikere, som Peter A. har valgt at have med på den. Hver for sig giver de lige præcis dét, der skal til for at løfte sangene, så de føles helt oplagte og dejlige at lytte til i 2013.

Alle bidrager med det helt rigtige akkompagnement og sound til den enkelte sang,, og de bør alle nævnes: På guitar Stanley Samuelsen (+ mandolin) og Sigurd Hockings, foruden Peter selv (+ banjo). På steelguitar, dobro og elguitar Ole Bendix og på bas Bo Liengaard og Jens Jefsen.

Mette Katrine Jensen spiller harmonika, Marianne Green på pennywhistle og Ditte Fromseier Hockings violin. Trommer & percussion står Kristian Lassen for og Torben Kjær trakterer klavertangenterne smukt.

Foto: Anders Knudsen

Foto: Anders Knudsen

Særligt skal nummeret ”Ung vise” (”Alle mine længsler”) nævnes – det er arrangeret af Franka Abrahamsen & Janus Beckmann, der også synger og spiller guitar. Meget smukt, anderledes og et mere moderne udtryk, end de andre numre.

Det er fem år siden, Peter A. holdt 50 års jubilæum (!) som musiker. Han startede som rockidol og pophelt i 1958 og har været aktiv musiker og meget mere lige siden. Og man må sige, at han har været vidt omkring med bl.a. albums med fortolkninger af norske Rudolf Nielsen, Carl Scharnberg, Oskar Hansen, Sigfred Pedersen og svenske Dan Andersson (”Vejen til Luossa”). En af hans store interesser er cajun, både som musiker og som kok, som han kombinerer, bl.a. sammen med sine Bellpepper Boys. Han har været producer, haft pladeselskabet Abracadabra og siden arbejdet for Exlibris og for DR samt været manager for bl.a. venstrefløjspolitiske kunstnere i 70’erne, ligesom han jo selv har udsendt plader med tekster af arbejderhelte. Sjovt nok nævner han Elvis Presley som et af sine største idoler og ligesådan med skifflemusikeren Lonnie Donegan.

Man kan ikke sige andet end, at Peter A. er kommet rigtig godt rundt i musikken og musikbranchen i det hele taget i nu 55 år. I disse år indfinder han sig jævnligt på Dansktoppen, for den har heldigvis fået en ny stil, som også gør det muligt for de mange alsidige folkemusikalske udgivelser at blive hørt og stemt ind.

Kan man bruge udtrykket ”still going strong” om nogen, så er det da Peter Abrahamsen, der har en lang række koncerter på programmet, bl.a. i morgen den 6. juli på Uldum Gadefestival og dagen efter på Svinkløv Badehotel.

http://www.peterabrahamsen.dk/