Det går over stok og sten, når de fire mand i amerikanske Hayseed Dixie – som ifølge sig selv og tusindvis af fans – er grundlæggere af rockgrass-stilarten, sætter i gang. Det hele startede som en vits, da countrymusikerne John Wheeler og Mike Daly i år 2000 – nærmest bare for sjov – prøvede at spille nogle rock- og pop-hits i bluegrass-stil. Nu, 17 år efter, må man sande, at det har været en succes. Gruppen har givet et væld af koncerter, ikke mindst i USA, Tyskland og på De Britiske Øer.

cd hayseed dixie nyDe har gæstet Tønder Festival og mere end 30 lande siden starten. Banjoen, guitaren, mandolinen og den akustiske bas giver stadig og umiskendeligt en klar – om end usædvanligt hurtig og dynamisk – bluegrass-lyd. Og motorcykelentusiasten Wheeler, der er kendt for at tage cyklen med overalt og for at være god på en lang række instrumenter, er såmænd med endnu. Det er også ham, der har produceret den nye plade og skrevet fire af de 13 numre.

Historien om, hvordan gruppen blev truet med sagsanlæg på grund af navneligheden med den australske hardrockgruppe AC/DC, er kendt af mange. Ligheden med hardrockerne ses da også i den aura af dødninge-ikoner, respektløshed og tilsyneladende råhed, som Hayseed Dixie gerne omgiver sig med. Det skal dog ikke afholde ældre lyttere fra at indse, at de fire nok har hjerter af guld og heller ikke i at lytte med samt kreditere Hayseed Dixie for medrivende numre og imponerende instrumentbeherskelse. Desuden må gruppens store popularitet og enorme salgstal også nok tilskrives, at de har forstået at omvende nogle heavy-rockere til mere folk-agtige klange.

Den nye plade er den 15. i rækken af studiealbums og har fået den lange og tankevækkende titel, ”Free Your Mind And Your Grass Will Follow”.  En titel, der vender konventionerne lidt på hovedet. Det har været svært for anmelderen at finde og studere teksterne fra den nye plade, men jeg vil tippe på, at det gennemgående nok heller ikke gør så meget. Dette her er brugsmusik, som er beregnet til at gynge og danse med på og snakke ind over. Her skal ikke tekst-analyseres.

Mest kendt er nok indledningssangen, “Buffalo Soldier”, som er skrevet af ingen ringere end Bob Marley og Noel Williams i 1970’erne. Titlen og ordene refererer til de sorte amerikanske kavaleriregimenter, der tog del i de såkaldte indianerkrige efter 1866. Marley ser spor af overlevelseskamp og sort modstandskamp i regimenterne.

Også ”Black Or White”, Michael Jacksons gamle hit fra 1991, vil være kendt af mange. Hvis man har mod på et kuriosum, nemlig at høre amerikanere vove sig ud i et tysksproget hit (!!), kan man prøve at lytte til fortolkningen af Ich + Ichs 10 år gamle ”Vom Selben Stern”. Albummet består af nyfortolkninger af gamle numre iklædt en bluegrass-dragt tilsat en lille håndfuld nye numre. Fans kan sikkert finde sjove ting i ”Free Your Mind…” Personligt foretrækker jeg som regel originalerne.