16 deltagende bands gjorde deres til, at Storbritanniens nordligste festival blev åbnet med manér.

Kasai Masai fra Congo ved åbningskoncerten

Åbningen af den 32. Shetland Folk festival var berammet til torsdag eftermiddag kl. 13.oo. Men godt 10 minutter før blev festen sat i gang, da der ikke var nogen grund til at vente længere.

Festivalklubbens store sal var fyldt til bristepunktet med forventningsfulde tilskuere i alle aldersgrupper, som havde ventet i en times tid, foruden en time eller to i kø, inden dørene blev åbnet.

I den officielle åbningstale sagde direktøren for det skotske musikudviklingsdepartement Ian Smith, at musikken er et af de kendteste og allervigtigste kendetegn for Skotland. Dermed var bolden spillet i hænderne på det nye skotske superband Admiral Fallow, der allerede er ”verdensberømte” i Storbritannien, selv om det kun er et år siden, de udgav deres første album.

De skuffede heller ikke publikum og gav deres bedst kendte nummer ”Squealing Pigs”! Så fulgte ellers et meget varieret program med de øvrige 15 deltagende bands på festivalen.

Der var dansk islæt i form af Kristian Bugge med Baltic Crossing, og deres energisk pulserende musik gik rent ind hos publikum, som tog varmt imod de to finner, to englændere og så den enlige dansker.

Der var bluespræget musik fra JP Cormier, skiffletoner fra The Hot Seats, traditionel skotsk skønsang fra Lori Watson. Belgisk balkan-jazz-blues fra KV Express efterfulgte den britiske instrumentalgruppe KAN, og så kunne man læne sig tilbage og nyde den skotske sangerinde Siobhan Miller sammen med Jeana Leslie.

Flere bands fulgte inden der atter var dansk/svensk islæt. Perry Stenbäck og Steffan Sørensen mødte for fem år siden den australske country/blues-singersongwriter Rory Ellis, og de blev enige om, at i år skulle det være. Så den nydannede trio trådte ind på scenen og satte deres musikalske aftryk, så man kan glæde sig til mere.

Der er tradition for, at festivalen præsenterer et band fra en anden kultur, og i år var det Kasai Masai med rødder i Congo. De demonstrerede en spændende blanding af afrikansk musik og folkrock, inden Manran (som spiller ved Tønder Festivalen i år) sluttede eftermiddagen af med et medrivende nummer, hvor forsanger Norrie MacIver (kendt fra Bodega) sang på gælisk så hurtigt, at om man så kunne gælisk, så ville man alligevel få mere end svært ved at følge med!

Men nu er festivalen åben, og allerede torsdag aften gik det løs på syv spillesteder fordelt over øerne, hvor de gæstfrie indbyggere tager imod musikken og musikkerne med kyshånd. Mere om det følger!

http://www.shetlandfolkfestival.com/bios.php