Nu varer det ikke længe, før Tønder Festival endelig slår dørene op og åbner for et skatkammer af musik. Fra torsdag d. 24. august går det løs hele weekenden med musik i alle ender og kanter. Hermed minder vi lige om nogle af de usandsynligt mange navne, man kan opleve.
De er alle sammen foromtalt her på rootszone.dk i takt med de jævnlige publiceringer af nye navne, der begyndte tilbage i november og fortsatte hele foråret. Og som der står på tf.dk, og det ved de fleste godt, så er det en festival totalt proppet med ”folk, roots, traditional music and americana”. Men stadig også med stemplet ”hand made music”.
Også i år vil de fleste nok opleve det indbyggede dilemma med, hvem man så skal høre, se, opleve!? For der er altså mere end 70 navne og oplevelser at vælge imellem alt i alt. Alle har nok deres egne præferencer og intentioner, og især de sidste kan man nemt mislykkes med, for hov, pludselig hænger man fast et andet sted, end man var på vej til. For musikken frister alle vegne. På tf.dk kan du se hele programmet med tider og steder, og du kan også finde en oversigt over alle kunstnere og events.
Og selv om den bombe for længst er smidt, så skal jeg lige nævne, at den engelsk/amerikansk superstjerne Graham Nash gæster årets festival tidligt lørdag aften, hvilket vi nok er mange, der glæder os til og stensikkert med trængsel på Open Air. Samme sted søndag 17.30 kommer vores lokale danske superstjerne og hitmager Lukas Graham på scenen i selskab med sine amerikanske venner i Caleb Klauder & Reeb Willms Countryband.
Af irske navne – som engang dominerede TF noget mere end nu – vil jeg nævne langtidsholdbare Altan med den charmerende sangerinde og violinist Mairéad Ni Mhaonaigh i front. Altan kommer for syvende gang på mere end 30 år, senest i 2017, og er et glimrende eksempel på den kontinuitet og kærlighed til den irske trad, som TF (stadig) står for.
Et meget anderledes band, men også med mange år på bagen er den sprælske oktet ved navn Kila, som har skabt sin helt egen version af de irske folktraditioner. Så kommer Liam Ó Maonlaí, der for mange år siden blev verdensberømt sammen med sine Hothouse Flowers med især monsterhittet ”Don’t Go”, men altid har holdt godt fast i sine trad/roots-rødder.
Frankie Gavin & De Dannan er også gamle kendinge og velkommen tilbage til den lille, store fiddler og band, som runder søndag af i Telt 1. Sådan! Ret nye er derimod The Mary Wallopers, som spås en stor fremtid med deres humoristiske, energiske og vilde versioner af musik inspireret af f.eks. The Clancy Brothers, The Dubliners og Planxty. De spiller Open Air lørdag mellem Altan og før Graham Nash, så jeg forestiller mig, at der bliver stor trængsel ved Pumpehuset, når de så søndag kl. 17.30 spiller der. Folkemusikken tilbage til folket, kunne godt være deres slogan.
Irsk er også sangerinden Lisa O’Neill, der som 18-årig begyndte at studere musik i Dublin, og samtidig skrev hun sange, spillede guitar og tenorbanjo. Hun udgav sit debutalbum “Has An Album” i 2009, og det blev i høj grad bemærket af bl.a. David Gray, som bookede hende som support på en turné i USA og Canada. Så var den karriere i gang, og hendes stemme, sangskrivning og tilgang til traditionel folkemusik roses til skyerne. Tidligere i år udkom hendes fjerde album “All Of This Is Chance”, men det hele er garanteret ikke bare ”held”.
Disse tre kender vi rigtig godt. John Doyle er irer, Michael McGoldricks aner er bestemt også, men han omtales som regel fra Manchester. Til gengæld er John McCusker fra Skotland, og de tre har sammen og i andre sammenhænge spillet ofte på Tønder Festival. De er da også en supertrio med deres ekvilibristiske spil på hhv. guitar, fløjter/sækkepibe og på violin.
I morgen kan du læse mere om mange flere navne på TF2023. Her blev det især de irske, men der er også skotske, engelske, danske, en enkelt svensker og et stort kontingent af amerikanske og canadiske navne.