I slutningen af 1960’erne stod jeg og ledte efter plader i kassen med blues i en større butik i hovedstaden. Da jeg ser plader med The Doors og Cream, spørger jeg, om de hører hjemme i bluessektionen. Svaret kommer ikke fra ekspedienten, men fra en anden gæst i butikken. Det udvikler sig til en længere snak og livlig diskussion om, hvad the blues egentlig er. Hvid/sort blues, 12-takter, en stemning eller følelse? Kan blues i det hele taget defineres?

Da han er gået, spørger ekspedienten: Ved du, hvem det var? Næ! Det er Danmarks bedste bluesmusiker Troels Jensen! Ups. Episoden husker jeg klart, og den kategoriske karakteristik holder stadigvæk. Nu desværre i datid: Troels Jensen var Danmarks bedste bluesmusiker. Han døde efter kort tids sygdom tirsdagd. 7. juli.

Troels startede i midten af 1960’erne med at spille akustisk bluegrassmusik, han har også spillet rock, men det var the blues, hans hjerte bankede for, og som bluesmusiker han blev landskendt. Som sanger, guitarist, pianist og komponist havde han en ærlig tilgang til blues-følelsen. Delta Blues Band (en overgang Delta Cross Band) og Troels Jensen & The Healers blev hans livsprojekter og primære eksponenter for hans musik. Med skiftende besætning var bandene travle og populære indslag på den danske musikscene. Delta Blues Band blev gendannet nu og da i de senere år, og på den måde blev cirklen sluttet – for nu at citere én af hans favoritsange ”Will The Circle Be Unbroken”.

Troels Jensen var også involveret i mange andre projekter med danske og udenlandske bluesmusikere, men det blev kun til et enkelt soloalbum ”I’m Your Boogie Woogie Man” fra 1990. I det hele taget er hans pladeudgivelser underrepræsenteret i forhold til hans status blandt fans og i branchen. I de senere år spillede han bl.a. med Miriam Mandipira.

Troels Jensen var elsket og respekteret overalt, og han vil blive savnet. Æret være hans minde.