Folkedans og musikpriser

Så samledes vi atter om Musik over Præstø Fjord på nogle varme dage i starten af august. Det var den 16. festival på Tappernøjekanten, og som nogle af mine venner sagde: Det var nærmest som at være på en stor musikalsk ølejr med forrygende musikalske oplevelser på en større håndfuld scener og med masser af buskspil, hvor alle kunne være med. MoPF, som navnet almindeligvis forkortes, udsprang da også i sin tid af den musikalske ølejr på Lyø, 40 minutter sydvest for Faaborg.

Henrik Larsen får overrakt årets spillemandspris.af Kristine Heebøl.

MoPF har deltagelse af en dejlig masse mennesker i alle aldre. En ny undersøgelse har netop klarlagt, at folkedans målbart øger livskvaliteten for psykisk sårbare unge og voksne. Når man ser på de mange glade ansigter på dansegulvene på festivalen i Nørre Smidstrup, er det tydeligt, at livsglæden og fællesskabet styrkes for alle, når Sif Wiimh leder kædedansen eller Perry Stenbäck og Bragr spiller op til dans og imponerer med ekvilibristiske greb på nøgleharpen.

Signe Kierkegaard Schmidt, tv.

Som altid indledtes herlighederne for alvor fredag ved middagstid med ”Allespil”, traditionelle spillemandsmelodier udsat for alt fra basklarinet til violin, spillet af alle, der har lyst og instrument. Så følger Søren Korshøjs stemningsfulde Præstø-sang og Anne Grete Kamilles prisoverrækkelse til folk, der har beriget musikken.

Den unge violinist, Signe Kierkegaard Schmidt, modtog årets Buskspilspris, fordi hun fra barnsben har været en aktiv del af folkemusikken i bl.a. Fod og Rod, der underviser og inspirerer unge til dans og spil. Buskspil er, til orientering, det, der på engelsk nok ville hedde ”jam”, spontant samspil i buske og små pladser. Det kaldes også ”busking” på engelsk.

Jamsession i Bålhuset

Den erfarne danseinstruktør fra Stevns, Henrik ”Tveskæg” Larsen, modtog årets Spillemandspris. Han anskuer det folkelige med nye briller og medvirker til, at folkedansen ikke bliver en støvet museumsgenstand. Desuden er han stifter af FFF, Foreningen til Folkedansens Fremme, der har planlagt at kortlægge alle danske folkedanse – intet mindre.

Selv om man måske ikke selv danser ret meget, er det en stær glæde at se de mange, ofte ganske unge, dansere, der stormer ud på gulvet og improviserer ret frit over de gamle dansetrin. Dansetoppen og Dansetræet er de steder på MoPF, hvor det går løs til toner fra svenske Bülows Kvartet, dansk-svenske Bragr, aarhusianske Østjyderne eller skotske Madame Tzunami. Når de ikke er på scenen, indgår dansemusikerne rundt om på festivalpladsen i buskspil til langt ud på natten. Herlig aftenstemning!

Fotos: Hans-Henrik Taarnby og Allan E. Petersen