Heigh Chief fra Oslo spillede deres allerførste koncert i Danmark, og denne i forvejen intime begivenhed blev ekstra intim, da kun få gæster var mødt op. Da bandet blev præsenteret, blev der lovet en oplevelse, som man stolt vil kunne fortælle sine børn om, at man overværede. Lidt opblæst kunne man mene, men nu bagefter kan det sagtens vise sig at være tilfældet.
Allerede fra de første toner viste det sig nemlig, at dette band er helt ekstraordinært. Hvor kan så unge musikere lyde som The Band, Little Feat, Ry Cooder, The Wood Brothers og andre veteraner med rødder i Sydstaternes musik? Det er stadig en gåde, men her som en start deres historie, som de fortalte de
Det startede med, at Bjørn Blix, Marcus Løvdal, Lasse Nordby og Jonatan Eikum havde spillet lidt sammen. De meldte sig til en blueskonkurrence og kaldte sig bare The Marcus Løvdal Band, da han havde lagt mest arbejde i projektet. Lidt til deres overraskelse vandt de konkurrencen og måtte først på en turné i Norge, og de kunne herefter takke ja til en invitation til jobs i Memphis, USA. De indspillede deres første album og indlemmede så Lars Christian Narum på keyboards i bandetH (han var imidlertid ikke med i Danmark). Efter flere koncerter og under indspilningen af deres andet album besluttede af bruge Heigh Chief som rigtigt bandnavn.
I slutningen af 2020 producerede en af Tysklands største radiostationer en ’special’ med dem, og det gav stor efterspørgsel på bandet, som nu samlede større og større publikum til koncerter i både Tyskland og Holland. Deres to efterfølgende album blev distribueret af et stort pladeselskab, og det har i høj grad øget deres pladesalg.
De komponerer og arrangerer deres egen musik sammen, og det er alt sammen af meget høj kvalitet og fremført med en spilleglæde, som man måske kan mangle i førnævnte inspirationskilder. Næsten undskyldende gav de et enkelt covernummer, Van Morrisons ”Crazy Love”, men ellers bestod aftenens repertoire af ældre og helt nye numre i uropførelse.
Der blev livligt skiftet mellem de specialstemte og specialbyggede elektriske og akustiske guitarer, som blev betjent med en udsøgt virtuositet med lækkert finger- og slidespil, indlevende og medrivende tromme- og basspil og glimrende vokaler, som man kun sjældent oplever hos europæiske musikere.
Børn og unge bliver muligvis ikke benovet over denne musik, men sikkert er det, at når mange andre danskere får øjnene og ørene op for Heigh Chief, så bliver det på store koncertsteder, at vi kan opleve dem, når de igen besøger Danmark. Tak til Amager Records!