Lad mig starte året på rootszone.dk med at fortælle en god historie, som skulle have været fortalt for længst.  Nemlig den om Søren Kroghs fine bogudgivelse med den oplagte titel ”Historier. Fortalt af Søren Krogh”, som udkom ja, i oktober. Jeg beklager og henholder mig til det gamle udtryk ”bedre sent end aldrig”, for sådan bliver det nogle gange. For nævnes og anmeldes – det skal Søren og hans historier.

For vi må gerne vide noget om sangene på forhånd. Hvilke veje og omveje der første til dem. Hvad der lige skete her og der, hvad der gjorde indtryk. Om familien og om stederne, hvem han mødte hist og pist, og hvad han oplevede i barndom, ungdom og voksenliv. Og det er ikke så lidt, når man som ham har øje for detaljer og skæve eksistenser – og for livet.  Han er klog, ham Krogh.

I ”Historier” fortæller han lige ud af posen de 21 baggrundsfortællinger, han har udvalgt, og bringer desuden de relevante sangtekster. F.eks. ”Horsens Rejsebio”, ”Nu er dagen fuld af sang”, ”Carlton-kufferten, ”Ind bag din dør”, ”Polkahesten”, ”Krystalkuglen”, ”Vådeskud af Amor” og nr. 21, som er en skøn tekst om et dejligt menneske, nemlig hans morbror: ”Onkel Egon”. Den er endnu ikke indspillet, men den kommer! Det lover han.

Historierne er underholdende og meget forskellige, og de afspejler selvfølgelig på mange måder mennesket Søren Krogh og hans eget liv, som han har levet det siden 1967. Et på mange måder rigt liv, tænker jeg, med gode mennesker, steder og oplevelser i. Med kærlighed, glæder – men også sorger. Med en uddannelse som skolelærer som han brugte sideløbende i de første år af sin musikerkarriere. Og med masser af hårde koncertjobs i starten. Han ville være og blev virkelig en ”Hardcore Troubadour”, som hans CD fra 2012 hed.

Fotos: Per Dyrholm

Søren Kroghs første soloalbum, ”Indianerdrengen”, kom i 1998, og det seneste, nummer ni, ”Globus”, kom i 2018 (anmeldt her på siden ligesom flere af de andre). Blandt de andre er der ”Silhuetter” med tekster af forfatteren Knuth Becker, ”Krogh synger Aakjær” og Gruk Mosaik med Piet Heins finurlige gruks. Krogh medvirkede også på ”Woody på dansk”, der kom i anledning af 100-året for Guthries fødsel.

Han skrev ”Balladen om Schweizer Frank” om bankmanden, der stak af med millionerne til Woody Guthries melodi til ”Pretty Boy Floyd”, men denne småskurk gad han ikke skrive om. Han skrev sin tekst dengang for syv år siden, hvor vi nok ikke helt havde indset, hvordan finanssektoren igen og igen tager os i røven og slipper afsted med det. Disse banditter i habitter er endnu mere sørgeligt relevante i dag.

Du kan købe bogen direkte hos Søren Krogh. 200 kr. inklusive forsendelse med kvikpost.

http://www.sorenkrogh.dk/