På flere tyske vadehavsøer rettes der til stadighed fokus på frisisk identitet. Det drejer sig ikke mindst om øen Föhr, hvor den historiske og kulturelle fond Ferring Stiftung gør et stort arbejde for at fastholde og styrke den historiske og kulturelle identitet, herunder lokale dialekter, med særlig fokus på Föhr og naboøen Amrum. Det sker gennem afholdelse af diverse arrangementer, udgivelse af publikationer – og udgivelse af musik.
Blandt Föhrs befolkning er der med tråde tilbage til 1864 og bagud et dansksindet mindretal, og der er de senere år skabt frugtbare forbindelser mellem lokale og danske musikere, specielt musikere fra Fanø, men også i øvrigt. Ferring Stiftung har eksempelvis udgivet en nodesamling med traditionel musik fra Föhr og Fanø, og sidste efterår så CD’en ”Wederlaiden” dagens lys.
Albummet med en trio, bestående af Kalle Johannsen (vokal/guitar/mundharmonika), Keike Faltings (vokal) og Emilia Marienfeld (vokal/ violin/klaver), rummer en række nyskrevne frisisksprogede sange. Teksterne er forfattet af Volkert Faltings, lederen af Ferring Stiftung, og musikken skyldes primært Kalle Johannsen, men tillige Keike Faltings og Emilia Marienfeld har bidraget. Blandt flere gæstemusikere bidrager Fiolministeriet, trioen med Kirstine Sand, Ditte Fromseier og Kirstine Elise Pedersen, på en del af sangene.
Sangteksterne maler stemningsfulde billeder af mennesker og natur på Föhr, yderligere fint accentueret af melodiøse kompositioner og et indfølt musikalsk akkompagnement.
De tre vokalister formidler kompetent sangene, men med hver deres udtryk. Kalle Johannsen fremfører fortællingerne engageret som en klassisk folkesanger, og af de to kvindelige foretrækker denne anmelder Keike Faltings’ naturlige og inderlige nærvær fremfor Emilia Marienfelds mere skolede stemme – uden derved på nogen måde at kaste vrag på sidstnævnte.
I nærværende øregange associerer specielt Kalle Johannsens melodier umiddelbart til et angelsaksisk tonesprog. Det er måske naturligt, al den stund det er en vej, som en del tyske folkemusikere har vendt sig i de senere år. I øvrigt kom angelsakserne i fordums tid blandt andet fra de vestfrisiske områder. ”Wederlaiden” kan anbefales som et stemningsfuldt besøg på vadehavsøen Föhr.
Pladens 12 sange er et udvalg fra sangbogen af samme navn med 26 sange af Volkert Faltings og med de samme komponister. Alle sangenes noder og tekster er suppleret med særdeles smukke og stemningsfulde farvefotos til beskrivelse af øen og dens natur. Såvel CD som bog kan anskaffes på Ferring Stiftungs hjemmeside Wederlaiden-friiskshop, hvor man også kan orientere sig om fonden og dens aktiviteter i øvrigt.