Efter den skønneste og virkeligt vellykkede Tønder Festival 2022 – ”åh, så fedt at være tilbage både på scenerne og foran dem” – blev de første ni navne til 2023 klar for få dage siden. Det er tre fra Canada, tre fra USA, et fra UK og to fra vores hjemlige scene.
Adyn Townes er fra det østlige Canada og er ved at etablere sig rigtig godt som en alternativ og original sangskriver, der har sans for fængende, men også eftertænksomme sange. Han vandt i 2019 MNB Award i kategorien Song of the Year, og i 2020 var han nomineret til Songwriter of the Year. Han trækker bravt på historiefortælling og traditioner fra sin lokale kultur. Townes kommer solo med sin lyse stemme.
Lawrence Maxwell fra Prince Edward Island holder af countrymusik og udgav i år sit tredje album. ”Ballad of Miles” . Det er lyden af traditioner og alligevel med kontemporær og sprælsk countrysound. Han udgav debuten ”Not Your Outlaw” i 2018 og siden albummet ”Almost Natura”, der har givet priser og nomineringer. Maxwell kommer med band.
32-årige Jeremy Dutcher er fra Canadas oprindelige befolkning og er dykket dybt ned dens musik. Han er performer, komponist, aktivist, musikhistoriker og ovenikøbet klassisk uddannet sanger. Han er fra Tobique First Nation i New Brunswick og har møjsommeligt gravet sine forfædres musik frem og transskriberet traditionelle sange og musik fra voksruller indspillet i 1907. Musikken fra tidligere generationer fra Wolastoq-dalen i har han forenet med sine egne kompositioner. Det kom der debutalbummet “Wolastoqiyik Lintuwakonawa” ud af i 2018. Albummet er blevet kaldt “en dialog med forfædrenes stemmer”, og det blev en stor succes og fik blandt andet den prestigiøse Polaris Music Prize. Kun få kan nu tale det særlige Wolastoqey-sprog, og derfor skabte Jeremy Dutcher dette værk. For “hvis du mister sproget, mister du ikke bare ord; men en hel måde at se og opleve verden på fra et tydeligt indfødt perspektiv”, siger han.
Fra England kommer søstrene Rachel og Becky Unthank, derfor The Unthanks, med et ikke mindre end 11 musikere stort band. Den traditionelle musik fra Northumberland i det nordøstlige England er duoens grundstof. De har sammen med forskellige musikere gennem tiden skabt et eget musikalske univers, man kan kalde det art folk, hvor traditionsmusikken mødes med jazz, klassisk, postrock med mere. Det kan høres på The Unthanks’ hele 14 udgivelser og til deres livekoncerter. Debuten “Cruel Sister” gav dem i 2005 et flot gennembrud og blev eksempelvis udråbt som Folk Album of the Year af magasinet Mojo. Seneste album er “Sorrows Away” fra 2022.
Så er der amerikanerne. Carl “Buffalo” Nichols er sanger og fingerpicking slideguitarist med et godt greb om den store amerikanske blueshistorie. Hans slideguitar og dybt klingende vokal bruger han til at bringe fortidens bluesmusik ind i fremtiden”, siger han: ” Derfor spiller jeg bluesen med hjerte og nerve og med vedkommende og nærværende sange”. Hans debutalbum “Buffalo Nichols” kom i efteråret 2021. Han er fra Texas, men opvokset i Milwaukee, hvor han startede med punk og hip hop, men bluesguitaren vandt, og den satser han helt på med sine egne sange.
Israel Nash repræsenterer en ærkeamerikansk historie om en musikers rejse og udvikling. Hans musik ligger i americana, country og indierock-genren. Fra Missouri flyttede han i 2006 til New York og begyndte at spille på klubberne, og i 2009 kom debutalbummet “New York Town”. Siden er fulgt flere foruden intens turnéaktivitet i USA og Europa. Seneste album er “Topaz” fra 2021 og beskrives som ”dreamy folk” og “cosmic country” og sammenlignes lidt med Neil Young og Rodney Crowell”. Israel Nash optræder med band,
Øverste foto er den amerikanske duo The Local Honeys er Linda Lee Stockley på guitar og Montana Hobbs på banjo, og de tager efter sigende traditionel folke- og oldtime-musik fra Kentucky til nye højder. Debutalbummet “The Local Honeys” fra 2022 fik meget fine anmeldelser for de originale sange, som musikalsk og tekstmæssigt hylder Kentuckys og særligt Appalachernes musikkultur. Det er musik med respekt for traditionerne, men også med en nyfortolkning og nutidig tilgang til den musik, som faktisk er et kulturelt backbone i USA. ”Vi
vil gerne tilføje vores egen del af fortællingen om musikken fra Kentucky”, siger de. Duoen har bl.a. turneret med Tyler Childers og Colter Wall.
Bjonko Stosic er født og opvokset i København, men kommer fra en familie af musikere fra Bitola i Makedonien. Han spiller klarinet og saxofon og har med sit band udviklet et intenst miks af traditionel folkemusik, balkanbeats og nutidig mainstream, og en koncert med Bjonko og band er en rytmisk rystetur og et show med spræl på scenen. Han har etableret sig som et unikt livenavn på den danske scene og rundt i Skandinavien og vandt i 2015 prisen som “Årets Danske World Live Navn” ved Danish Music Award World. Bjonko har spillet og samarbejdet med mange og et særligt projekt var Balkan Beats & Poetry (2007), hvor han satte musik til digte af den makedonske digter Emilijan Divjakoski. Han har udsendt fem album, det seneste “Enigma” fra 2021.
Musikken fra Tarantinos ikoniske film er grundlag for den danske teaterkoncert ”The Tarantino Twist Show”. De giver et show for fuld udblæsning med 10 sangere, performere og musikere på scenen og med sange som f.eks. George Baker Selections “Little Green Back” , brugt i ”Reservoir Dogs” ligesom ”Stuck In The Middle With You” med Stealers Wheel (med Gerry Rafferty & Joe Egan) og Kool & The Gang’s”Jungle Boogie” fra ”Pulp Fiction”. Ind på scenen træder figurer og skikkelser fra Tarantinos film, og hans kærlighed til guitarrock og surf-musik afspejler sig tydeligt i forestillingen, hvor basisbandet The Crazy 88’s (opkaldt efter en bande i filmen Kill Bill) fyrer den for vildt af.