Flere fine danske navne er allerede publiceret, men på det nylige nyhedsbrev røg følgende to folkemusiknavne ind på listen, nemlig Det Yderste Hav (i udvidet udgave – øverste foto) og duoen Mallemuk fra Tønderegnen.
Intet andet sted i landet udleves de gamle folketraditioner helt så intenst som på Fanø. Her er Sønderhoninger og fannikmelodier og helt naturligt også de tilknyttede danse en del af hverdagslivet for rigtig mange på øen, og der er mange events i løbet af året med traditionerne som omdrejningspunkt, f.eks. Fannikerdagene i begyndelsen af juli.
Fanømusikken har overlevet i ubrudt linje i mere end 250 år, og det skyldes i meget høj grad rigsspillemand, violinist Peter Uhrbrand, som er en del af Det Yderste Hav. Han flyttede til Fanø i 1977 og lærte sig alt, hvad der fandtes på skrift om de gamle traditioner og af de gamle spillemænd, og han har i høj grad været med til at udvikle traditionerne. Lige så Ole Mouritzen og sønnen Jens Mouritzen og sønnen Jens. Også violinisten Tove de Fries spiller en stor rolle i Fanømusikken med bl. a. sin musikundervisning af børnene undervisning og sørger for nyt blod til traditionerne. Og de synes at blomstre.
Det Yderste Hav er netop Peter Uhrbrand sammen med klassisk uddannede Jørgen Bjørslev på guitar og forfatter Jeppe Brixvold på udtryksfuld vokal. På TF har de Kristian Bugge med på violin, Sonnich Lydom på harmonika og mundharmonika (som nok oprindelig ikke var del af traditionen), Kirstine Uhrbrand på piano og Claus Carlsen på basklarinet. Danseinstruktørerne Helena Thøgersen og Meie Maria Carstensen sørger for, at baldeltagerne kan slå sig løs med de rigtige trin.
Tønderdrengene i duoen Mallemuk udgav i 2020 deres debutalbum af samme navn. Joakim Okkels, klaver, harmonika og vokal og Michael Hornhaver, guitar og vokal har med indlevende folk-pop vundet hjerter hos både anmeldere og publikum, og i år sker jo nok det samme på den hjemlige Tønder-scene. Mallemuks tekster kredser om personlige oplevelser lige fra skæbnerne i rendestenen til det brusende Vesterhav, der ligger på lur på den anden side af digerne. I februar i år udkom duoens andet album “Alle Folk Slider”, hvorfra singlen “Mens Vi Ånder Ud” har fået ros med på vejen, for ”de har tændt et ægte håb for den moderne danske folkscene”.
Albummet er produceret af Søren Zahle, der har arbejdet sammen med bl.a. Peter Sommer og endnu en Tønder-succes, nemlig Jacob Dinesen. Mallemuk er fornemme repræsentanter for det musikliv, der trives godt i Tønder, og som lægger sig op ad den progressive folkroots-profil, som TF også er. Til koncerterne er Mallemuk udvidet med Sofie Bollen, vokal og violin.