Der er alt fra jødeharpe, hyrdekald og fanømusik på programmet, når Esbjerg d. 22. til 26. april er centrum for nordisk og baltisk folkemusik. Anledningen er ”Nordtrad 2025”, hvor omkring 100 studerende og 30 undervisere fra konservatorieuddannelser for folkemusik i Norden og Baltikum mødes for at udveksle erfaringer, lade sig inspirere og skabe ny musik i et unikt fællesskab. Nordtrad 2025 bliver med andre ord en fejring af folkemusikken i alle mulige nuancer og bliver fyldt med inspiration, samarbejde og musikalsk skabertrang.
Det foregår på og omkring Syddansk Musikkonservatorium i Kirkegade og varer fem dage, og det er første gang siden 2015, at det foregår i netop Esbjerg. Nordtrad skifter mellem flere lande (se nederst). Studieleder ved SDMK, Mads Kjær Jensen, fortæller, at man ser frem til at samle så mange folkemusikere i Esbjerg i år og til at styrke de internationale bånd mellem studerende og undervisere i Norden og Baltikum.
”Nordtrad er en helt særlig mulighed for at dele traditioner, skabe nyt og lade folkemusikken blomstre i nye sammenhænge. Vi glæder os til at vise vores uddannelsesmiljø og den danske folkemusik frem til vores fagfæller og lade vores egne studerende blive inspireret af andre landes folkemusikkulturer”, siger SDMK’s studievejleder.
Konferenceprogrammet byder på oplæg og foredrag med Harald Haugaard og med forskeren Stine Lindahl Jacobsen, som har undersøgt sammenhængen mellem musik og sundhed igennem et forskningsprojekt ved Aalborg Universitet. Programmet består også af workshops, hvor deltagerne kan dykke ned i folkemusikkens mange facetter, ligesom en udflugt til Sønderho er oplagt. For her trives et enestående lokalt folkemusikmiljø – udsprunget af Danmarks eneste levende folkemusiktradition, som derfor også er centralt i den danske kulturarv.

Harald Haugaard
Konferencen og koncerterne bliver samlingspunkt for både folkemusik og fællesskab, og som den studerende (klaver) på folkemusiklinjen Lukas Hainer Kjær udtrykker det, så ”bliver det en intens oplevelse med så mange musikalske traditioner og udtryksformer samlet. Jeg glæder mig til at vise både Fanømusikken, vores fællesskab og omgangsformer omkring musikken frem”.
Aftentimerne skal bruges til både formelle og uformelle aktiviteter som dans, sang, jam sessions og større koncerter, hvor både undervisere og studerende præsenterer deres respektive musikalske rødder. Publikum kan deltage ved følgende arrangementer i konservatoriets koncertsal:
Onsdag 23. april kl. 20.00: ”From Fjords to Shores”, hvor de studerende spiller musik fra deres respektive hjemlande Torsdag 24. april kl. 13.15: Foredrag om musik og sundhed med Stine Lindahl Jacobsen (på engelsk). Og samme dag, men kl. 20, giver underviserne koncerten ”From Shores to Fjords”. Der er fri entré til det hele. Nordtrad 2025 er støttet A.P. Møller Fonden. Nordtrad har fundet sted hvert år siden 1996 og favner i dag 15 folkemusikuddannelser fra konservatorier i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Letland og Litauen. Konferencen er central i forhold til at skabe og vedligeholde kontakt mellem institutioner, undervisere og studerende. Værtskabet går på tur mellem institutionerne og hver konference har sit eget tema, og i år har den altså omdrejningspunkt i den danske folkemusik.