Den 9. juli kan man få en (lille)smagsprøve på Tønder Festival, for igen i år tilbyder TF tre koncerter på Den Røde Plads på Nørrebro. Det sker under årets Copenhagen Jazz Festival, men det er langt fra jazzmusik, man får at høre her. Samarbejdet med folkene bag ”Roots & Jazz” har stået på i nogle år som en appetitvækker for musikken på Tønder Festival, som har et stort, trofast publikum. I år holder TF sit 50 års-jubilæum (!), så det er bare om endelig at komme med på landets vidunderligste og vigtigste folkroots-festival i skønne Tønder.

Elephant Sessions Foto: Ryan Buchanan

Rikke Thomsen har ramt plet med sine sange, som hun synger på sin sønderjysk dialekt og på få år er blevet meget populær med. Hun brød igennem i 2019 med sin EP’ “Omve’n Hjemve”, fik fine anmeldelser og modtog samme år Modersmål-Prisen. I efteråret 2023 udgav hun senest et album, nemlig ”Makværk”, hvad det jo slet ikke er. Rikke Thomsen er en fortræffelig musiker og entertainer, hvilket hun selvfølgelig har vist på Tønder Festival og mange andre steder landet rundt. Om vi så forstår hendes finurlige tekster i Københavnstrup vil vise sig. Underholdende er de – og hun – under alle omstændigheder.

Sangskriver, sanger og guitarist Luke Winslow-King var på TF i både 2018 og ’19 med sin blues. Han er bosiddende i New Orleans og bevæger sig uden besvær rundt i både deltablues, folk, rootsrock og ragtime. Disse store, amerikanske musiktraditioner giver ham et glimrende afsæt for en helt personlig sound, som er blevet modtaget rigtig positivt. Hans seneste album er “If These Walls Could Talk” fra 2022.

Skotske Elephant Sessions kan også opleves på årets Tønder Festival og har adskillige gange før begejstret med deres meget originale bud på moderne skotsk highland-musik. Bandetblander folk, funk, electronica og meget andet til en potent neo-folk-cocktail, som du nok aldrig har smagt før. De har flere priser, bl.a. som Live Act of the Year i 2018, og siden er deres store sound absolut ikke blevet ringere. Der bliver gang I den på Den Røde Plads på tre vidt forskellige og fascinerende måder d. 9. juli 2024. Og så er der fri entré! Se mere på www.rootsjazz.dk/festival-2024