dvd-perryDet er lykkedes for Perry Stenbäck og hans Dekadansorkestern at skabe fornemmelsen af, at man er med til deres koncert. Deres nye DVD er optaget på Brummers Gaard på Aarø, som ligger i Lillebælt. I en sal med blotlagte hanebjælker og loft til kip er akustikken i orden, og såvel lyd som billeder er helt i top.

Den musikalske altmuligmand Perry Stenbäck åbner koncerten alene på scenen med visen ”Balladen om Hr. Fredrik Åkare och Frk. Cecilia Lind”, et af de otte Cornelis Vreeswijk numre på skiven, som den svenskfødte musiker har taget sig kærligt af:

”Jeg prøver at samle et musikalsk udtryk med gamle viser i en nutidig klædedragt uden at gøre det poppet. Og det er en koncertoptagelse, hvor jeg har arrangeret en del ældre, svenske viser sammen med nogle af mine egne ting, bl.a. sammen med nordmanden Lars Martin Myhre.”

Der er kommet et smukt resultat ud af indspilningen. Repertoiret hænge sammen, og melodierne kommer som perler på en snor med smukke følsomme viser kombineret med friske ballader og melankolske sange. Perry Stenbäck forstår med sit akustiske guitarspil behændigt at skabe en stemning og omsætte melodierne til nærværende toner. Og man kan kun nyde de finere nuancer i både tekster og musik, som rent teknisk er blevet rigtig flot formidlet videre. Perry Stenbäck er også selv godt tilfreds med sit ”håndplukkede” band, der foruden af guitaristen selv er hans kone Christine Duehholm på trommer og kor, Naja Storebjerg på vokal og kor og bassisten Henrik Kunz.

Bandet spiller også Evert Taube-melodien ”Sjuttonde balladen”, som komponisten og visesangeren garanteret aldrig selv har spillet den (ifølge Perry Stenbäck) og ”Sibeliusåttonde” (symfoni), der er et nordisk samarbejde med en norsk sang, som bliver sunget af en svensker i Danmark! Der bliver skabt sydstatsstemning med lidt blues-tilsætning, når bandet spiller ”Veronika”. Som et lille kuriusom, så slutter bandet koncerten med den smukke ”Tänker på dig”, hvor publikum synger med på omkvædet. Imens forlader orkesteret stille og roligt scenen og overlader til de tilstedeværende at slutte sangen.

Der er heldigvis plads til et par ekstranumre, hvor der først spilles en medrivende sydamerikanske samba.Derefter sluttes den vellykkede DVD med ”Utan dig”, som er en meget smuk sang. De små hår på armene rejser sig.

Undertegnede oplevede Perry Stenbäck og Dekadansorkestern ved Vinterfestivalen i Strib, hvor bandet stort spillede hele sættet fra deres DVD, og man må sige, at det er lykkedes 100 procent at overføre stemningen fra en livekoncert til albummet.

Rootszone spurgte Perry Stenbäck om, hvorfor det blev en DVD og ikke en cd? ”Jeg spurgte mig selv: Hvordan skiller man sig ud fra mængden? Plader bliver ikke solgt. og når man så skal finansiere det hele selv, og det koster 60-70.000 kroner, så skal der sælges rigtig mange enheder for at tjene udgifterne ind. For det koster en produktion, og folk kan blive sure, fordi man ikke bare  forærer tingene væk på sportify eller streaming. Men for små kunstere som os, betyder det bare, at vi fuldstændig mister vores indtægt på indspillet musik.Vi har stadig samme udgifter, men får  ingenting ind. Det eneste vi får er æren, og det er svært at betale sin husleje med æren.”

perry stenbackPerry Stenbäck forklarer: ”Det er ikke, fordi jeg er sur eller bitter, for det er præmisserne. Og den musik, vi laver med Dekadansorkestern, gør sig bedst i liveversion i koncertform, og så vil jeg prøve at fange den særlige stemning, som der er ved at afvikle en koncert. Og så kan den både bruges som en souvenir efter vores koncert, men vi kan også selv bruge det som bookingmateriale til fremtidige koncerter. Så en live-DVD er en fed oplevelse. Senere kommer der et lydspor fra koncerten, men i første omgang vil jeg se, hvordan interessen er for at opleve musikken med billeder på. For i dag kan man nærmest ikke komme frem, med mindre man har noget til youtube eller lignende.”

Han fortæller også, at hans og bandets  arbejdsområde er i de nordiske lande, og det er her, de håber at kunne sælge både dvd og tage på turne. For han regner ikke med at komme til Celtic Connections eller folkemusikfestivals i Australien på grund af den sproglige barriere.

Perry Stenbäck slutter med at konstatere: ”Der er jo så lidt penge i omløb i denne branche og især i folkemusikken, så hvis man bare kan skaffe en hyre hjem til de musikere, man har med, skal man næsten være glad. Vi har været heldige at have afholdt flere koncerter og har nu ca. 20 koncerter i Norden resten af året.Men vi vil gerne op på omkring 60 årlige koncerter.”

 

http://perrystenback.com/